reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD rozšiřuje dostupnost procesorů EPYC a podporu Tensor Flow

14.11.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD rozšiřuje dostupnost procesorů EPYC a podporu Tensor Flow
AMD ohlašuje, že se svými partnery rozšiřuje nabídku produktů vybavených procesory EPYC. Stále více firem se tak přihlašuje se svými servery a dalšími řešeními a vedle toho si AMD připravilo ROCm verze 1.7 s podporou Tensor Flow. 
Procesory AMD EPYC jsou ty nejvýkonnější modely, které kdy firma vypustila na trh a ta k tomu přitom využila běžné osmijádrové čipy Zeppelin, jaké můžeme najít i ve svých desktopových procesorech Ryzen. Dá se říci, že tím tak trochu zaskočila konkurenční Intel, který to sám dokázal svými výroky o slepencích a nulové infrastruktuře. 


Procesory AMD EPYC jsou totiž tvořeny čtyřmi samostatnými čipy v modulu MCM, zatímco procesory Intel jsou monolitické čipy i v případě 28jádrových Xeonů. AMD má tu výhodu, že výrobou menších čipů dosahuje vyšší výtěžnosti a různě kvalitně vyrobená jádra může lépe využívat a kombinovat v procesorech Ryzen, Threadripper a EPYC. Pokud je tak některé jádro alespoň nějak využitelné, může se namontovat třeba do procesoru řady Ryzen 3 a naopak ta nejkvalitnější končí v Threadripperech a EPYC. 


AMD se také dočkalo vřelého přijetí platformy EPYC a nyní ohlašuje, že ty budou nyní k dispozici v daleko širší produktové nabídce od různých firem jako ASUS, BOXX, GIGABYTE, HPE (Hewlett Packard Enterprise), Penguin Computing, Supermicro či Tyan. ASUS sází především na HPC a virtualizaci prostřednictvím 1U a 2U serverů RS720A-E9 a RS700A-E9, BOXX bude kombinovat EPYC s akcelerátory Radeon Instinct pro systémy hlubokého učení, Gigabyte bude tvořit klasické rackové servery a takové Supermicro zase celá řešení pro montáž 1U, 2U či 4U serverů pro HPC a úložné systémy. 


AMD dále zapracovalo na své ROCm (Radeon Open Compute platforM) určené právě oblasti HPC (High-Performance Computing) a otevřených standardů. Připravilo verzi 1.7, která mimo jiné přidala také podporu více GPU a vedle toho i TensorFlow. 


TensorFlow je aktuálně velice důležitá věc ve strojovém učení, však i čipy NVIDIA Volta nabízí jádra Tensor, s jejichž pomocí velice podstatně navýšila výkon pro AI a o TensorFlow se velice zajímá také Google

Zdroj: techPowerUp


reklama