reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf NVIDIE prohlásil Mooreův zákon za mrtvý

29.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Šéf NVIDIE prohlásil Mooreův zákon za mrtvý
Nekonečné debaty o tom, zda stále platí, už neplatí, nebo vůbec někdy platil Mooreův zákon přiživil Jensen Huang, CEO firmy NVIDIA. Ten ale neprohlásil tento zákon za mrtvý kvůli tomu, že by mu vývoj HW už nestačil. Spíše naopak. 
O Mooreovu zákonu mluví zvláště rád Intel, který se stále snaží připomínat, že díky němu tento zákon stále žije. To samozřejmě Jensen Huang dobře ví, a tak velice rád ve svém projevu Intelu připomněl, že růst výkonu procesorů v posledních letech je na rozdíl od GPU v podstatě mizivý. Jde tak i o další z řady šťouchanců mezi těmito firmami, které urputně bojují na poli AI, kde jsme zažili už pár přestřelek
 
 
Dle Huanga se v procesorech v posledních letech výrazně zvyšoval počet tranzistorů, ovšem tomu moc neodpovídá růst výkonu. Zatímco výkon GPU ve stejných letech rostl daleko více, přičemž šéfovi NVIDIE v tomto případě samozřejmě šlo především o ten výpočetní výkon využitelný i pro AI. Zde je také jasné, odkud vítr vane. Huangovi jde především o výkon v Tensor TFLOPS, kde nové čipy Volta (GV100) nabízejí až 120 TFLOPS, a ten tak mluví ne o Mooreově zákoně, ale o Hyper Mooreově zákoně. Řekl také, že když jsou tedy procesory slabé v paralelizovaných výpočtech, GPU je kvůli tomu postupně vytěsní. 
 
Dle DigiTimes se NVIDIA už měla za tímto účelem spojit s firmami Huawei, Inspur a Lenovo, aby s nimi vyvinula nový akcelerátor Tesla 100 HGX-1 určený speciálně pro AI. Nicméně Intel také nemá pouze CPU a pak nic. Nesmíme zapomenout na mnohojádrové akcelerátory, jako je Knights Landing se 72 jádry a podporou 288 threadů, i když někdo by mohl namítnout, že jde v podstatě "jen" o mnoho Atomů vedle sebe s podporou instrukcí AVX-512. A pak tu jsou také další firmy vyvíjejí specializované čipy pro AI, což je opět právě i Intel se svým Loihi nebo s technologiemi, které získal akvizicí Altery
 
Pokud se ovšem vrátíme k onomu tématu růstu tranzistorů v CPU, je třeba si uvědomit, že procesory nejsou pouze procesorová jádra, ale už v podstatě téměř celá SoC obsahující GPU, paměťové kontrolery a veškerou cache. Je tak jasné, že růst počtu tranzistorů CPU se neodrazí ve výkonu tolik, jako v případě úzce specializovaných GPU. A ostatně, výkon GPU také nemůže růst donekonečna a je jen otázka času, kdy i jim dojde dech.
 
 
Jensen Huang ale nechtěl pouze šťouchat do svého protivníka. Představil také nový AI software, TensorRT 3. Jde o další verzi softwaru pro optimalizaci, validování a nasazení trénovaných neuronových sítí s využitím INT8 či FP16. TensorRT 3 je optimalizovaný právě pro GPU Volta a připraven je ke stáhnutí jako release candidate. 

reklama