reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 7000 "Raphael" se ukázal na taktu 5,2 GHz s integrovaným GPU

13.5.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 7000 "Raphael" se ukázal na taktu 5,2 GHz s integrovaným GPU
Jedna z mála věcí, kterou AMD prozradilo o svých budoucích procesorech Ryzen 7000, je to, že můžeme očekávat vysoké takty. Už rané verze měly fungovat na 5 GHz, takže lze očekávat překročení této hranice. 
AMD Ryzen 7000 "Raphael" se nově ukázal ještě stále ještě jako inženýrský vzorek s OPN kódem 100-000000666, který využívá jeden čiplet s osmi jádry, které mohou dosáhnout taktu 5,2 GHz. Od finálních verzí přitom očekáváme ještě vyšší takty, pokud jde o maximální turbo, neboť na všech jádrech mají Raphael dosáhnout alespoň 5 GHz. Ale to se teprve ukáže. 
 
 
Občas také trochu zapomínáme na to, že AMD by mělo v rámci svých CPU vůbec poprvé nabídnout i verze s integrovaným GPU, jež mimo své řady APU nikdy nevyužívalo. Zřejmě tu přitom nejde o žádnou novinku mezi inženýrskými vzorky, neboť stejný OPN kód se dle VideoCardz objevil už letos v lednu. A to je v podstatě dobrá zpráva pro ty, kteří doufají v ještě vyšší takty nových Ryzenů. 
 
 
Můžeme také identifikovat celou platformu, a sice referenční Splinter-RPL s AM5 a především se pak ukázalo ID integrované grafiky, a sice AMD GFX1036. Jejích 512 MB paměti je pochopitelně jen část přidělené hlavní systémové RAM. Takty zatím netřeba komentovat, ovšem právě ID GFX1036 nám ukazuje, že toto iGPU patří do stejné rodiny jako Beige Goby, Yellow Carp či Van Gogh, čili prostě do RDNA 2. Od grafiky na desktopových Ryzenech 7000 však nemůžeme očekávat vysoké výkony a výbavu jako na čipech APU. Půjde spíše o nouzové řešení, nebo prostě grafiku pro ty, kteří vůbec neřeší její výkon. 
 
S výkonnými integrovanými GPU generace RDNA 2 ale snad do konce roku přijdou desktopové verze APU Ryzen 6000G Rembrandt. Proslýchá se přitom, že AMD chce nejdříve na trh dostat právě procesory Raphael, a desktopové Rembrandt tak mohou následovat někdy ke konci roku. 
 
 
Za zmínku stojí také jednoznačná identifikace iGPU generace RDNA2 v řádku AMD Rembrandt Radeon HD Audio, takže tu bezpochyby máme vzorek příštích Ryzenů. Ty by AMD mělo vyslat na trh nejspíše v září, ale o tom se snad dozvíme více už brzy díky prezentaci Lisy Su plánované na předtermín letošního Computexu. Šéfka AMD přitom slíbila, že bude mluvit i o "příští generaci mobilního a desktopového hardwaru".


reklama