reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 9 3000: rýsuje se 16 jader

10.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 9 3000: rýsuje se 16 jader
Velice dobře víme, že AMD může vybavit procesory Ryzen třetí generace až 16 jádry. Otázka zněla, zda se k tomu odhodlá a pokud ano, zda takové procesory nabídne hned mezi prvními. Nyní to vypadá, že v obou případech můžeme říci ano. 
Už od odhalení chystaných procesorů Ryzen 3000 v letošním lednu víme, že ty mohou nést dva 7nm čiplety po osmi fyzických jádrech Zen. Jednak to je patrné z umístění čipletu na dosud ukázaném vzorku, pak to i nepřímo potvrdila CEO Lisa Su a nakonec tu ještě máme jeden velice výmluvný snímek, na němž je jasně vidět, že destička procesoru je pro druhý čiplet připravena. 
 
 
Dalo se však řešit, zda AMD tuto možnost skutečně plně využije a kdy to bude. Na jedné straně je tu fakt, že běžný desktopový procesor s 16 jádry by už hluboko zakrojil do HEDT (High-End DeskTop) teritoria, ale na druhou stranu toto prolnutí už dávno nastalo především díky Intelu a jeho Xeonům generace Kaby Lake a také jeden z Threadripperů má osm jader stejně jako Ryzen 7. Od AMD také víme, že to hodlá svou nyní výhodnou pozici řádně využít a že chce tlačit na pilu. 
 
Nyní tu ale máme vůbec poprvé konkrétní informaci, kterou nabízí známý leaker TUM APISAK:
 
 
Ten mluví už konkrétně o zatím inženýrském vzorku procesoru s architekturou Zen 2, který má 16 fyzických jader, základní takt 3,3 GHz a turbo 4,2 GHz. A že jde o inženýrský vzorek, tento takt rozhodně nemusí být konečný. A že jde skutečně o Ryzen pro AM4, to je patrné ze zmínky o desce vybavené čipovou sadou X570 a pak se ještě dozvíme, že označení daného procesoru nelze dekódovat dle známé tabulky
 
Autor na konci svého tweetu ještě přidal větu v thajštině, která říká, že později se možná dočkáme ještě nějakých screenshotů. Co by mohly ukázat, to není jasné, ale mohl by to být třeba CPU-Z. 
 
Zdroj: TUM APISAK


reklama