reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představuje 7nm novinky, sledujte s námi

9.1.2019, Jan Vítek, článek
AMD představuje 7nm novinky, sledujte s námi
Dnes po šesté hodině večerní nastane čas pro Lisu Su a společnost AMD, která nám představí své 7nm novinky pro tento rok. Očekáváme představení prvních 7nm procesorů pro běžná PC i nových 7nm GPU. Jaká to budou, co nabídnou a kdy přijdou na trh?
Kapitoly článku:
  1. AMD představuje 7nm novinky, sledujte s námi
  2. eSports, herní streaming, HPC a nové Ryzen
Ve firmě AMD prý vládne obrovské nadšení z toho, že v podstatě vůbec poprvé ve své historii má šanci nabídnout světu produkty vyráběné výrazně lepším procesem, než jaký má k dispozici Intel. A pokud NVIDIA loni představila novou grafickou generaci Turing založenou na 12nm procesu a na trh se ještě ani nedostal její mainstream, lze očekávat, že slíbená 7nm GPU od AMD budou letos na trhu také osamocena. Alespoň tedy co se týče herních/spotřebitelských modelů, protože jinak není vůbec vyloučeno, že NVIDIA vypustí na trh 7nm AI/profesionální GPU hned, jak je bude mít k dispozici. 
 
 
Hlavní prezentace firmy AMD na CES 2019 začne v 9 ráno pacifického času, čili až v 6 odpoledne našeho času. Sledovat můžete třeba následující stream a samozřejmě i tento článek, který budeme průběžně aktualizovat. 
 
 
  • 18:05 Stream začíná motivačním spotem a po minutě mi pochopitelně vypadává internetové připojení, ale po pěti minutách se naštěstí obnovuje. Ale vypadá to, že jsme přišli jen o uvedení Lisy Su na pódium.
 
 
  • 18:13 Lisa Su připomíná 50 let existence AMD, která se ze startupu vyvinula ve společnost s deseti tisíci zaměstnanci, která v roce 2003 přinesla první 64bitové procesory později první GPU s výkonem 1 TFLOP a pak také APU, výkonné herní konzole, atd.
 
  • 18:16 Lisa mluví o růstu celosvětově generovaných dat, která se budou měřit už v zetabajtech. Poté vypadává zvuk, aby po chvíli naskočil a my doufejme, že technických obtíží bylo pro dnešek už konečně dost.
 
  • 18:19 Tématem je opět heterogenní computing vyžadující propojení různého hardwaru a i o tom bude dnešní prezentace, stejně jako o 7 nm a novém přístupu k vývoji čipů (rozkouskované chiplety). Na pódium přijdou také důležití partneři AMD, respektive jejich zástupci z oblasti cloudu, superpočítačů, apod. Ale nyní je čas na PC, nadšence, tvůrce obsahu a hráče.
  • 18:22 Lisa Su připomíná procesory Threadrippery s 32 jádry jako příklad nárůstu výkonu, jejž AMD dosáhlo v posledním období. Čím na to naváže? Uvidíme, nyní je čas na další video, a to tentokrát z prostředí herních vývojářů a tvůrců obsahu, kteří vychvalují Threadripper do nebes.
  • 18:28 Nyní se však mluví o noteboocích, jejich výdrži a grafickém výkonu grafických čipů Vega, takže zatím je prezentace poněkud rozkouskovaná a není jasné, co od ní čekat. Tedy víme, slib nových grafických ovladačů, které přijdou v únoru 2019 a v celém tomto roce lze očekávat bezprecedentní počet různých notebooků založených na platformě AMD. 
  • 18:31 A opět tu máme video, tentokrát z prostředí školství, kde se uplatňuje IT technika a moderní technologie obecně. A v obecném duchu pokračuje i Lisa, aby pak zmínila první Chromebooky od Aceru a HP, které budou založeny na hardwaru AMD. 
  • 18:34 Přišlo téma her a herního hardwaru, stejně jako rostoucího herního trhu. Na pódium přichází šéf divize Xbox z Microsoftu, Phil Spencer.
Phil Spencer předvádí, jak moc skromně dokáže přijímat komplimenty od šéfky AMD 
 
  • 18:37 Phil Spencer mluví o důležitosti zpětné kompatibility na konzolích Xbox, což umožnila i spolupráce s AMD. Potvrzuje také, že hry jsou nově pro Microsoft více důležité než dříve, což ostatně sám zmínil už v minulém roce, stále důležitější je cloud, mobilní zařízení a celkem jsou na světě již 2 miliardy lidí, kteří hrají počítačové hry. I proto jsou důležité technologie, které dokáží propojit lidi hrající na různých zařízeních.
  • 18:40 Spencer potvrzuje, že AMD bude pro Microsoft do budoucna důležitý partner, takže tu máme něco pro investory, respektive jim byla zatím věnována v podstatě celá prezentace. 
  • 18:42 Lisa už je na pódiu opět sama a mluví o Radeonu RX 590, "šampiónu hraní ve Full HD", pak navazuje technologií FreeSync / Adaptive-Sync a zmiňuje důraz na vývoj ovladačů AMD Radeon Adrenalin, které jsou k dispozici v nové verzi z konce minulého roku. To vše tvoří jeden velký ekosystém. 
  • 18:44 Konečně něco zajímavého: nová generace výkonných GPU Radeon se 7nm čipem. 
 
 
  • 18:47 Radeon VII však nebude především herní karta, ale karta pro tvůrce obsahum, což jsme ostatně očekávali. Nicméně hry byly zmíněny také, a to s grafem o nárůstu výkonu díky taktu 1,8 GHz a pak i se živou ukázkou v titulu Devil May Cry ve 4K na Ultra se 60+ FPS. Konkurentem pro tuto kartu má být ve světě her GeForce RTX 2080.
 
  • 18:51 Přichází David Polfeldt z Ubisoftu. Po výměně komplimentů se ukazuje nový díl řady Division s číslem 2, která je opět prezentována na Radeonu VII ve 4K a vysokých detailech. Hra bude podporovat DX12 s asynchronními shadery. Následuje vychvalování procesorů Ryzen a poté už David opouští pódium a Lisa slibuje, že Division 2 bude nabízena zdarma k hardwaru AMD, a to k Radeonu VII a také k CPU Ryzen 5 nebo 7 druhé generace.
reklama