reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se chce brzy vrátit na tržní podíl z dob CPU Athlon 64

14.3.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD se chce brzy vrátit na tržní podíl z dob CPU Athlon 64
AMD v poslední době srší sebevědomím, alespoň co se týká procesorů s architekturou Zen. Jejich obliba a dosah na trhu prokazatelně stoupá a zástupce AMD nyní ohlásil záměr dostat se na tržní podíl z dob, kdy byly aktuální procesory Athlon 64. 
Zmíněné procesory Athlon 64 byly součástí generace K8, která nám přinesla také Turiony a serverové Opterony. Byla to doba prvních dvou a vícejádrových procesorů x86 a také integrace paměťových řadičů přímo do nich. Tyto zlaté časy z hlediska rostoucího podílu v první polovině úvodního desetiletí v novém miléniu však skončily probuzením Intelu. Ten uznal nevýhody architektury Netburst v procesorech Pentium 4 a využil Pentium M jako základ pro procesory Core 2. Od té doby už to šlo s firmou AMD z kopce a její procesory Bulldozer to už vůbec nenapravily.  
AMD však už má na trhu plno desktopových, mobilních, HEDT, serverových i podnikových procesorů se 14nm jádry Zeppelin s architekturou Zen a vedle toho také 14nm APU s Vegou, což se už začalo naplno projevovat. 
 
 
Jim Anderson, generální manažer a senior VP divize Computing and Graphics, se podělil o krátkodobý cíl firmy AMD, jímž není nic jiného než dosáhnout podílu na trhu právě z období procesorů K8. Následující graf s daty od firmy Passmark sice neodpovídá opravdovému podílu procesorů x86 AMD a Intel na trhu, ovšem jasně ukazuje, že ten býval před 13 lety mnohem vyšší než dnes a firma AMD byla opravdu důstojná konkurence. 
 
 
Jim Anderson konkrétně uvedl, že nevidí žádný důvod, proč by se AMD nemohlo dostat na stejnou úroveň podílu na trhu, které si užívalo v době zmíněných procesorů. Dle odhadů to bylo v případě desktopů celkově více než 20 % a mezi notebooky pak mírně pod tuto hranici. 
 
 
Recept firmy AMD, který zazněl, všichni dobře známe. Jde o nabídku více jader za méně peněz, a tedy i o vyšší celkový výkon. Vedle toho tu je také další želízko v ohni, a to integrovaná grafika Vega v nových APU, která už si opět převzala vedení ve výkonu iGPU. AMD také vidí předchozí rok jako zaměřený na uvedení procesorů Ryzen do desktopového prostředí a v letošním roce půjde především o ty mobilní. 
 
 
AMD se také pochlubilo, že v předchozím roce dokázalo zvýšit svůj podíl na trhu s desktopovými procesory o polovinu, když mezi 4. kvartálem 2016 a 2017 vzrostl z 8 na 12 procent. Nadále pak roste podíl příjmů tvořených procesory Ryzen, který během posledního kvartálu v příslušné divizi vzrostl ze 40 na 50 procent. Očekává se také letošní nástup dalších 60 nových ryzenových platforem od různých výrobců, z čehož bude většina notebooků, a to od ultramobilních po výkonné herní. Od toho si AMD slibuje vstup na trh s hodnotou 10 miliard dolarů, který je tak ještě o chlup větší než trh s desktopovými procesory. 

Zdroj: techPowerUp


reklama