reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Threadripper 3970X: 32 jader Zen 2 v testu

25.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Threadripper 3970X: 32 jader Zen 2 v testu
AMD dnes vypustilo na trh první dva Threadrippery třetí generace, které by měl později následovat ještě alespoň jeden, a to 64jádrový model. Prozatím tu máme HEDT novinky se 24 a 32 jádry.  
AMD Ryzen Threadripper 3970X tak nabízí 32 jader, přesně polovinu toho, co jeho generace dokáže nabídnout. Vyrovnává tím nabídku předchozí generace a bude zajímavé sledovat, jaký výkon oproti předchozímu 32jádrovému modelu nabídne. 
 
 
Provedení předchozích 24 a 32jádrových Threadripperů totiž nebylo ideální. Dva čipy Zeppelin v nich musely s deskou, paměťmi a vším ostatním komunikovat prostřednictvím dalších dvou čipů, neboť tyto procesory vycházely přímo z první generace, která nabízela maximálně dva Zeppeliny a 16 jader. A pokud AMD nechtělo překopávat celou platformu, muselo využít dosavadní zapojení jader do patice a zbylá dvě na ně prostě navěsit. 
 
Nyní tak už mají všechny čipy, respektive čiplety, rovnocenný přístup do paměti, k linkám PCIe a dalším prostředkům pomocí I/O čipu. Generace Zen 2 navíc nabízí podstatně vyšší výkon na tak a očekávat můžeme i reálně vyšší takty. V HEDT třídě se také může velice hodit sběrnice PCIe 4.0, i když to bude záviset především na nabídce dalších zařízení, která zatím zahrnuje karty generace Navi a několik modelů rychlých SSD. 
 
 
Na této stránce testu serveru wccftech máme také srovnání staré a nové patice pro Threadrippery. Ona samotná se fyzicky nezměnila, ale změnilo se schema zapojení jednotlivých pinů. Ale už k testům. 
 
 
Pokud jde o hrubý výkon všech jader, pak AMD nám jasně ukazuje, proč si může dovolit stanovit cenu 2000 dolarů, čili o 200 dolarů více než v případě modelu 2990X z předchozí generace. Nárůst výkonu je obrovský a přetaktováním můžeme získat ještě několik dalších procent. 
 
Ale pokud si přetaktovaných procesorů nebudeme všímat, pak je vidět, že nejnovější Core i9-10980XE má téměř přesně poloviční výkon jako nový Threadripper, takže mu sluší i poloviční cena. Intel tak v současnosti jednoduše nemůže nabídnout HEDT procesor se srovnatelným výkonem a cenou. Museli bychom sáhnout až mezi Xeony W-3200, a i model Xeon W-3275 s 28 jádry s více než dvojnásobnou cenou a i ten má v CB20 výkon někde nad 13.000 body. Core i9 tak dokáže zaujmout především v zátěži, kde se využívají přesuny velkých objemů dat.
 
AMD tak dobře ví, že v řadě aplikací mají jeho nové Threadrippery takový výkon, že už nemusí proti Intelu jít s přehnaně nízkou cenou. Mohlo si tak dovolit nový 32jádrový Threadripper mírně zdražit, a i tak je jeho nabídka velice dobrá. 
 
Co se týče her, je na tom nový Threadripper v podstatě stejně jako Core i9-10980XE. Existují samozřejmě i rychlejší herní procesory a Threadrippery do čistě herních sestav nepatří. Rozhodně ve hrách ale nejsou pomalé a jsou výrazně lepší než první dvě generace. 
 
Spotřeba v zátěži je také odpovídající, a to pouze o 20 W vyšší než u zmíněného Core i9 a výrazně nižší oproti 32jádrovému Threadripperu 2. generace. My se tak můžeme jen těšit na to, co bude předvádět 64jádrový model, který nastoupí příští rok. 
 
Zdroj: wccftech


reklama