Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvedlo dva nové mobilní Zeny s 6W TDP

4.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
AMD uvedlo dva nové mobilní Zeny s 6W TDP
Pro velmi levné notebooky určené např. do školství jsou určené dva nové mobilní procesory společnosti AMD, 3015e a 3020e. Ty sice nepřesvědčí vysokým výkonem, potěší však nízkou spotřebou. Slibují 6W TDP.
Společnost AMD má vedle klasických Ryzenů i levnější a slabší procesory Athlon, jejichž nabídku nyní rozšiřuje o dva nové modely. Tedy jak se to vezme, protože novinky vypouští jméno Athlon z názvu a zůstává už jen číselné označení 3015e a 3020e. Oba procesory jsou vyráběny pomocí 14nm technologie a postavené na starší generaci architektury Zen. Poněkud překvapivé je, že se liší v mnoha vlastnostech, i když bychom čekali rozdíly možná tak v taktu. Jenže tak to není, a i když oba procesory mají např. 1 MB L2 cache, 4 MB L3 cache, podporují PCIe 3.0 a chlubí se velmi nízkou spotřebou 6 W TDP, v ostatních ohledech toho nemají moc společného.
 
AMD logo
 
AMD 3015e je 2jádrový procesor, který potěší přítomností SMT (zpracuje tedy 4 vlákna najednou). Jeho základní takt činí 1,2 GHz, maximální Boost se zastaví na 2,3 GHz. Počítejte s tím, že je tu jen jednokanálový řadič pomalých pamětí DDR4-1600 a integrovaná grafika Radeon má 3 GPU jádra a takt 600 MHz.
 
AMD 3020e má také 2 jádra, ale překvapí absencí SMT. Vyšší model tak zvládne jen 2 vlákna najednou. Základní takt 1,2 GHz je totožný, nicméně Boost je vyšší s hodnotou 2,6 GHz. Co ztrácí na SMT, to dohání na paměti, a tak tu máme 2kanálový řadič mnohem rychlejších pamětí DDR4-2400. Také grafika Radeon si polepšila. Má sice nadále 2 grafická jádra, ale takt se vyšvihl na 1000 MHz. Oba dva procesory pak podporují grafický výstup přes Display Port a HDMI. Nové procesory se objevily např. v noteboocích Lenovo 100e a 300e pro školní nasazení. Ostatně za první zmíněný notebook chce Lenovo jen $219.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.