reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvedlo Ryzen Z1 pro herní konzoli Asus ROG Ally

29.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD uvedlo Ryzen Z1 pro herní konzoli Asus ROG Ally
Společnost AMD představila novou řadu úsporných procesorů Ryzen Z1 s integrovaným grafickým čipem. Novinky jsou určené pro mobilní herní konzole. Jako první by je měla dostat konzole Asus ROG Ally. 
Asus chystá novou mobilní herní konzoli do ruky ROG Ally. Nyní vychází najevo, že bude obsahovat výkonné procesory od AMD, nové Ryzeny Z1. Tyto procesory budou k dispozici ve dvou variantách Z1 a Z1 Extreme. V obou případech jsou postaveny na architektuře Zen 4 a jejich integrované GPU využije RDNA 3. Rozhodně nepůjde o žádné lenochy, alespoň ne v kontextu své třídy. Už základní Ryzen Z1 bude 6jádrovým procesorem s podporou 12 vláken a iGPU se 4 CU. Má mít celkem 22 MB cache paměti (6 MB L2 a 16 MB L3) a grafický výkon 2,8 TFLOPS. Pro představu, konkurenční Nintendo Switch nabízí jen 0,4 TFLOPS. 
 
AMD Ryzen Z1
 
Pro ještě vyšší výkon tu bude Ryzen Z1 Extreme. V tomto případě půjde o 8jádrový procesor s podporou 16 vláken, 24 MB cache (8 MB L2 a 16 MB L3) a 12 CU. Díky tomu dosahuje výkonu 8,6 TFLOPS, což je více než 20násobek výše zmíněného Nintenda a blíží se desktopové GeForce RTX 3050, která má 9,1 TFLOPS. Pokud vás zajímá spotřeba takového procesoru, tak jeho TDP je konfigurovatelná v rozmezí 15 až 30 W u obou variant. Nová konzole od Asusu s těmito procesory bude představena 11. května. 
 
Asus ROG Ally
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama