Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vysvětluje taktovací funkci Precision Boost Overdrive

15.8.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD vysvětluje taktovací funkci Precision Boost Overdrive
Už jsme se jednou věnovali funkci Precision Boost Overdrive, kterou nabízejí procesory AMD Threadripper druhé generace, ovšem pouze okrajově. Nyní se ale na ni podíváme blíže, a to i díky nově zveřejněným materiálům. 
Precision Boost Overdrive (PBO) stojí na pomezí mezi výchozím nastavením procesoru, který si vše řídí sám, a zcela manuálním přetaktováním, které může mít za následek třeba výrazně zvýšenou spotřebu v klidovém režimu. Funkce PBO můžeme v základu brát jako zautomatizované přetaktování, i když to není výrobcem tak úplně posvěcené, neboť dle nastavených pravidel i při něm majitel procesoru ztrácí právo na záruku v případě, že si tím svůj procesor zničí. 
 
 
AMD však mělo pocit, že si zasloužíme podrobněji vysvětlit, co dělají funkce Precision Boost Overdrive, Precision Boost 2 a XFR2 a jaký je mezi nimi rozdíl: 
 
 
Precision Boost 2 slouží k velice jemnému nastavení taktů jednotlivých jader, a to v krocích po 25 MHz a v krátkém čase (< 1 ms). Na rozdíl od první verze v původních procesorech Ryzen a Threadripper má fungovat a také funguje daleko lépe a dobře reaguje na počet vláken zatěžujících procesor. Ve výsledku můžeme dosáhnout takovéhoto nárůstu namísto toho, aby to byl náhlý skok na vyšší takt jen při zátěži jednoho jádra jako dříve. XFR2 pak reaguje na to, jak výkonné chlazení má procesor k dispozici (sledováním teplot) a dle toho si dovolí, nebo nedovolí nastavit vyšší maximální frekvenci. 
 
 
Precision Boost Overdrive pak spojuje technologie SenseMI, a právě i Precision Boost 2 a XFR2, aby nabídl zlatou střední cestu mezi manuálním přetaktováním a automatickým řízením procesoru na výchozích taktech. Není tak třeba procesor neustále zásobit vysokým napětím, což přináší vysokou spotřebu, ale na druhou stranu nemůžeme čekat, že nám PBO nabídne nejvyšší možné takty. 
 
I zde se tak využije celá armáda senzorů zabudovaných v procesoru, která až 1000x za sekundu monitoruje spotřebu celého čipu (W), dodávaný proud z VRM (A) a teploty na různých místech čipu (°C). Pokud systém vyhodnotí, že tu jsou nějaké rezervy, v případě potřeby může zvýšit takt procesoru nad rámec specifikací na tolika jádrech, jak to jen bude možné. 
 
 
Uživatel sám k tomu všemu může přispět využitím co nejsilnějšího chlazení, na které bude takt procesoru reagovat, neboť XFR2 i PBO se ohlíží především na teploty jako na limitující faktor. 
 
 
Výsledkem toho všeho je typicky o 13 procent vyšší výkon při zátěži celého procesoru, jak AMD slibuje a vše, co pro to uživatel musí udělat, je v Ryzen Master zaškrtnout jednu volbu. Na druhou stranu, jak bylo zmíněno a Robert Hallock ve videu to také zvlášť zmiňuje, přijdeme tím o záruku, takže použití PBO doporučuje pouze tam, kde je zajištěno kvalitní chlazení. 
 
 
Pokud máte zájem, podívejte se také na video od overclockera derBauera, který dal dohromady průvodce přetaktováním nových Threadripperů a jak konkrétně model 2990WX dostat na hranu jeho možností, a to s ohledem na výkon jednoho jádra, všech jader a herní výkon. 
 
 
Zdroj: AMD, Hexus.net