reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen Threadripper 2990WX v testech: prostě jiná liga

14.8.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen Threadripper 2990WX v testech: prostě jiná liga
AMD včera vypustila na trh procesor Ryzen Threadripper 2990WX, čili ty už si oficiálně můžeme pořídit a také bylo logicky zvednuto embargo nad informacemi všeho druhu, takže se můžeme podívat na první recenze. 
AMD Ryzen Threadripper 2990WX má oficiální cenu 1799 USD, takže tento 32C/64T procesor je o 200 dolarů levnější než Core i9-7980XE konfigurace 18C/36T a není vůbec divu, že mu s ohledem na celkový vícevláknový výkon natrhne gatě a když do toho započítáme i cenu, natrhne mu je dvojnásob. 
 
 
Je to zřejmé už ze základního srovnání, kde figurují takty 3 až 4,2 GHz pro Threadripper a 2,6 až 4,2 pro Core i9, přičemž IPC vyznívá mírně v neprospěch AMD. Pak už jednoduše nemůže pouze 18jádrový procesor konkurovat 32jádrovému, ale přesto jde o přímé konkurenty, neboť mají přeci jen podobnou cenu a Intel v této době ani nic lepšího nemá.  
 
My se ale podíváme na jedno téma, s nímž se recenzenti mohli vypořádat (pokud je rovnou neignorovali). Jde o PBO - Precision Boost Overdrive, funkce spojená výhradně s těmito procesory. Je spojena s řízením spotřeby, a tedy i výkonu a umožní nám nahradit výchozí nastavení vlastním. 
 
 
Jde o třetí způsob řízení spotřeby, kdy nenecháme nic na automatice (out-of-box), ale na druhou stranu nevypneme toto řízení úplně, což může mít za následek třeba mnohem vyšší spotřebu v klidu (sloupek overclock). Namísto uživatelsky stanovených limitů spotřeby tu jsou pouze zvýšené, přičemž systém si i nadále řídí podtaktování procesoru při provozu v klidu a stejně tak funguje i Precision Boost 2. O PBO tak můžeme uvažovat jako o systémem realizovaném přetaktování, které má přinést o cca 16 % vyšší takty, ale na druhou stranu nás i tato funkce zbavuje nároku na záruku, protože procesor bude pracovat mimo své výchozí specifikace, stejně jako při zcela manuálním OC. 
 
 
K dispozici jsou jednak už recenze 16jádrového Threadripperu 2950X, který se dokáže téměř vyrovnat procesoru Core i9-7980XE. Ten je však k dispozici za cenu 2000 dolarů a představuje to nejlepší, co Intel v segmentu HEDT má. Threadripper 2950X je oproti tomu k dispozici za 900 dolarů a jde jen o třetí nejsilnější HEDT procesor AMD. Pak tu máme Threadripper 2990WX
 
 
Ten už dokáže konkurenční Intel nechat daleko za sebou a tak je tomu naprosto všude, kde se mohou využít všechna dostupná jádra, takže do toho můžeme počítat i Blender, Corona, Arnold Render Maya nebo Keyshot: 
 
 
Toto už není konkurence, to je zcela jiná výkonnostní liga, stejně jako na opačné straně procesory Ryzen 7 2700X nebo Core i7-8700K. Copak s tím Intel asi tak udělá? 
 


reklama