reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zvýší produkci GPU, problém jsou však paměti

1.2.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD zvýší produkci GPU, problém jsou však paměti
Kryptoměny značně ztížily možnost postavit si v této době nový počítač a mnozí se ptali, proč výrobci grafik nereagují navýšením produkce. To oznámila nyní společnost AMD, která má však jeden problém: omezenou nabídku pamětí. 
Nedostatek grafických karet jde jednoznačně na vrub kryptoměnám, jejichž těžba se dostala do mainstreamu a způsobuje skutečně bezprecedentní zájem o výkonné modely karet. Společnosti NVIDIA a AMD tak byly postaveny před závažnou otázku, a sice zda by měly navýšit produkci grafických čipů a karet. Zájem hráčů se totiž dá víceméně předvídat, ovšem zda ještě za měsíc se bude těžba kryptoměn pomocí karet vyplácet, na to bychom potřebovali křišťálovou kouli. Nicméně cena karet vzrostla a těžaři je přesto kupují, takže AMD zkusí navýšit produkci grafik. 
 
 
AMD se tak pouští do vlastního hazardu, přičemž navýšení produkce karet se může obrátit proti němu. Nejde totiž jen o možnost náhlého poklesu zájmu o karty, ale i o masivní zaplavení bazarů použitými modely, jako se stalo před pár lety v době sérií Radeon 290 a 390. Situace je ale přeci jen poněkud odlišná, protože v té době se těžil především Bitcoin, pro což se nakonec objevily specializované ASIC a bylo jasné, že grafické karty oproti nim neobstojí. To by se v případě takového Etherea stát nemělo, protože to údajně pomocí žádného specializovaného ASIC těžit nejde, a tak by grafické karty poslal do bazarů asi jen velký krach měny. Je také třeba poznamenat, že AMD se právě v době Radeonů 390 rozhodlo navýšit produkci a to se mu poté vymstilo, takže se rozhodlo smočit podruhé ve stejné řece.
 
Jak velké navýšení produkce Radeonů se čeká, to se bohužel nedozvíme. AMD ale uvedlo, že v tom není omezeno produkcí vlastních waferů, čili v důsledku grafických čipů. Jde o paměti a je jedno, zda mluvíme o GDDR5 nebo HBM2. Obojího je nedostatek, a právě to je tak limitující faktor, který AMD samo o sobě těžko ovlivní a to samé platí pro NVIDII. O nedostatku GDDR5 ostatně víme už několik měsíců a AMD slíbilo, že se na to v průběhu tohoto roku také zaměří. 
 
Dosud se také mluvilo o nedostatku grafických pamětí jen na základě jistých zdrojů z průmyslu, a tak nám to nyní vůbec poprvé potvrdil zástupce firmy, jíž se to bezprostředně dotýká. Tento nedostatek grafických pamětí měl nastat především kvůli tomu, že (zvláště) Samsung část produkce GDDR5 přeorientoval na DDR4, aby se mohl vyrovnat s poptávkou po pamětech pro mobilní zařízení a servery. Trh s paměťmi DRAM je tak obecně napjatý jako struna a může být hůř. 
 
Navýšení produkce GPU pochopitelně zvýší ze strany AMD zájem o GDDR5 a HBM2 a pak tu máme i zatím ještě málo předvídatelné dopady Meltdown a Spectre. Objevují se názory, že průmysl čeká velká obměna počítačů a především serverů, a to těch založených na starších generacích procesorů, které mají být danými exploity zasaženy nejvíce i z hlediska výkonu. To znamená jediné - ještě vyšší poptávku po DDR4, což by pak efektivně poslalo optimistické zprávy o uvolnění situace na paměťovém trhu do zapomnění. 
 
Tak či tak, zákazníci lačnící po nové grafické kartě se jistě daleko raději smíří se zvýšenou cenou danou dražšími paměťmi, než aby se museli dívat na rovnou více než dvojnásobné ceny nastolené kryptománií. Otázka je, zda bude navýšení produkce čipů AMD vůbec stačit na to, aby se projevilo na cenách. 
 


reklama