reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena pamětí pro grafické karty prudce roste

17.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Cena pamětí pro grafické karty prudce roste
Pokud jsme se v poslední době bavili o cenách počítačových pamětí RAM, mluvili jsme především o DDR4 v paměťových modulech, jejichž cena se oproti minulému roku zdvojnásobila. Nyní jde však o paměti pro grafické karty.
Hlavní zpráva je ta, že pouze v tomto měsíci už stačila cena pamětí pro grafické karty vzrůst o 30 %, a to dle informací tchaj-wanského serveru DigiTimes, který má k údajům tohoto typu velice dobrý přístup. Bavit se pak můžeme především o pamětech typu GDDR5 či GDDR5X, jaké vyrábí firmy Samsung Electronics či SK Hynix. 
 
 
Vypadá to, že tento rok bude pro zájemce o koupi nového počítače skutečně nešťastný, neboť se na ně řítí jedna pohroma za druhou. Už dříve se museli vypořádat s rostoucí cenou SSD a pamětí DDR4 RAM pro moduly DIMM a SO-DIMM, což bylo a je dáno masovým přechodem výrobců na nové technologie. 
 
Pak nastoupila nová vlna těžby kryptoměn, která zapříčinila, že výkonné Radeony řady RX 500 jsou zcela nedostupné, nebo jen s velkým štěstím a že bychom si mohli vybírat, to rozhodně nehrozí. Těžba postihla i GeForce a jejich dostupnost, i když nyní je to již lepší a GeForce GTX 1070 i 1080 se dají sehnat bez větších potíží. V případě AMD to ale vypadá, že ani nové RX Vega 56 a 64 nepůjde jednoduše sehnat, i když v našich obchodech by mohly být dostupné, jen později. Přeci jen se takto drahých karet u nás neprodává tolik jako na západě.
 
Jenomže nyní se k tomu přidávají rostoucí ceny pamětí GDDR5(X), přičemž příčinou by pravděpodobně měla být vysoká poptávka, kterou firmy jako Samsung, SK Hynix a Micron nedokáží uspokojit. A není divu, když je po grafikách kvůli těžbě kryptoměn takový hlad. Ona poptávka po pamětech RAM ani obecně neutichá, spíše naopak, když se na trh chystají nové zásadní mobilní novinky z dílen Samsungu a Apple a také prudce roste poptávka po serverových pamětech. Na to ukazuje produkce Samsungu, který dříve vyráběl 12 % svých pamětí pro serverové účely a nyní je to už 27 %. 
 
DigiTimes také varuje, že situace na trhu s grafickými kartami se citelně zhorší v září, kdy se očekává zvýšený zájem lidí vracejících se z dovolených a prázdnin a v dalších měsících to moc lepší nebude. Samsung sice má plánovat zvýšení produkce pamětí pro grafické karty, ale bude samozřejmě trvat, než se něco takového projeví. Za zmínku stojí, že právě Samsung dnes vyrábí cca 55 % pamětí pro grafické karty a následuje jej SK Hynix s 35 % a Micron s 10 %. 
 
Jediná alespoň trochu pozitivní zpráva je, že ceny SSD by už stoupat neměly a možná že mírně poklesnou, jak budou výrobci postupně zprovozňovat své nové kapacity. Stejně tak by rostoucí cena klasických pamětí pro grafické karty neměla ovlivnit nabídku karet RX Vega, jež jsou založeny na pamětech HBM2. Ovšem ty mají na druhou stranu své vlastní problémy. 
 
Zdroj: DigiTimes
reklama