reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Američané chtějí založit novou vesmírnou odnož ozbrojených sil

5.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Američané chtějí založit novou vesmírnou odnož ozbrojených sil
Americké ozbrojené síly by se mohly brzy rozrůst o další, již šestou větev a vedle armády, námořnictva, letectva a dalších by to měly být Space Corps. Upečeno ještě není, ale vytvoření takové skupiny rozhodně je reálné. 
Vesmírným mariňákem se potenciální zájemce o službu ve Space Corps jen tak nestane, ale pokud projde verze rozpočtu pro rok 2018 tak, jak ji navrhuje sněmovna reprezentantů, tak bude mít přinejmenším velice zajímavou roli v ozbrojených silách. 
 
 
Otázka je, jakou roli by lidé ve Space Corps měli mít, ale lze si představit, že to bude prostě ochrana zájmů USA ve vesmíru, a to s využitím dostupných prostředků, jako jsou třeba výkonné střely schopné sestřelit cíle z oběžné dráhy nebo na druhé straně kybernetické zbraně. 
 
Už v roce 2001 přitom v té době ještě budoucí šéf amerického Ministerstva obrany Donald Rumsfeld varoval před "vesmírným Pearl Harborem", čímž tak mluvil o tom, že je třeba učinit kroky, aby USA nebyly zaskočeny soupeřem, jenž by mohl získat ve vesmíru navrch. Především jde pak o ochranu amerických satelitů, a to především těch vojenských a výzvědných. 
 
Vypadá to tak, že Space Corps, pokud budou ustanoveny, mají před sebou jasný cíl. Aktuálně se o něm ale ještě nemluví a tématem je prostě vesmírný prostor viděný jako vojenská oblast. Návrh počítá s vytvořením zcela samostatné větve ozbrojených sil s vlastním velitelstvím, a sice US Space Command, které by se podobně jako US Cyber Command oddělilo od hlavního US Strategic Command. 
 
Aktuálně také záležitosti vesmíru spravuje americké letectvo, na jehož bedrech je také organizace vypouštění vojenských a výzvědných satelitů na orbitu. Není tak divu, že tento plán, založený ještě na Rumsfeldově návrhu, není vždy přijímán s nadšením, ale jeho zastánci mluví o tom, že vesmíru nebyla v letectvu dána dostatečná pozornost, jakou by si zasloužil. Dobře si také uvědomují, že právě letectvo ze samostatných Space Corps nebude nadšeno, však jde o odliv vlivu z jeho řad a poslanec Mike Rogers k tomu přímo řekl, že letectvo je stejné jako jakákoliv jiná byrokratická organizace a jako takové nemá rádo změny. 
 
reklama