reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Američané mohou vyhlížet brzké 25% zdražení hardwaru

8.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Američané mohou vyhlížet brzké 25% zdražení hardwaru
Dosud jsme si mohli leda přát, aby byly ceny hardwaru u nás i v celé Evropské unii stejné jako v USA. Často jsme si mohli číst o tom, jak je doporučená cena v EUR stejná, nebo i vyšší v porovnání s USD, ale tato výhoda Američanům zřejmě končí.
Americký prezident Donald Trump rozpoutal společně s čínskou vládou obchodní válku, která, pokud se něco nestane, brzy zasáhne běžné spotřebitele a mezi nimi i zákazníky kupující hardware či elektroniku. Tyto produkty se velice často vyrábí v Číně a již od 23. srpna tohoto roku na ně mají být uvalena dovozní cla, a to rovnou 25 procent. 
 
 
Tato cla budou platit pro elektronické integrované obvody jako procesory a kontrolery, paměti, zesilovače a pak také "electronic integrated circuits: other", což je v podstatě cokoliv z elektroniky a PC hardwaru, pokud nejde o kabel, podložku pod myš, atp. 
 
Čili prostě a jednoduše produkt, který dorazí do USA s cenou 100 dolarů bude posléze dodán do distribučního řetězce za 125 dolarů a pak se na něj začnou nabalovat marže. Nicméně zrovna v případě PC komponent je dobrá zpráva, že zdaleka ne vše se vyrábí jen v Číně. Společnosti jako Gigabyte, Asus, MSI, ASRock, AOC, GeIL, G.Skill, Kingmax, Lian Li, QNAP a mnoho dalších jsou Tchaj-wanské a na ně se cla vztahovat nebudou, stejně jako na výrobce z Jižní Koreje, Japonska, Filipín, Thajska, Singapuru, Malajsie, atd. Jenomže pokud některý z nich vyrábí svůj produkt v Číně, pak budou mít zákazníci smůlu a faktem zůstává, že Čína je největším dovozcem elektroniky do USA. 
 
Zdroj: CNN


reklama