reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Animace NASA ukazují rychlost světla. Není zrovna vysoká

25.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Animace NASA ukazují rychlost světla. Není zrovna vysoká
James O'Donoghue z NASA vytvořil několik velmi zajímavých animací, které ukazují, jaká je vlastně rychlost světla. V rámci Země je to pořádná rychlost, ale v rámci vesmíru je světlo docela "lemra líná". Videa to názorně ukáží.
Rychlost světla dosahuje hodnoty 299792 km/s, což je hodně velký "fičák". Jenže to, co se může zdát být rychlé na Zemi, může být pěkně pomalé ve vesmírném kontextu. Přesvědčí nás o tom tři videa, která má na svědomí James O'Donoghue z NASA (konkrétně z Goddard Space Flight Center). To první ukazuje rychlost světla v rámci planety Země. Ta má obvod lehce přes 40 tisíc km, což znamená, že při této rychlosti dokáže světlo oběhnout Zemi 7,5krát za sekundu.
 
 
Jak je vidět na videu, je to hodně rychlé. Jenže to se změní, pokud se podíváme např. na vzdálenost Země a Měsíce. To už hovoříme o vzdálenosti okolo 384400 km, přičemž ta se každý rok prodlužuje o necelé 4 cm. Taková vzdálenost znamená, že světlo putuje na Měsíc (nebo opačným směrem) 1,255 sekundy a komunikace tam a zpět tak zabere 2,51 sekundy.
 
 
Ještě zajímavější je to z pohledu Země a planety Mars. Při nejkratší vzdálenosti mezi nimi je to 54,6 milionu km, což znamená 3 minuty a 2 sekundy. Komunikace Země-Mars-Země tedy zabere minimálně lehce přes 6 minut. Pokud jste tedy viděli např. film "Vesmír mezi námi", vypadalo chatování v reálném čase mezi lidmi na Zemi a Marsem přinejmenším úsměvně. Ostatně tento film logickými chybami doslova překypuje.
 
 
I tuto rychlost tak můžete studovat na výše přiloženém videu. Je dobře vidět, že už při komunikaci s Marsem je rychlost světla dosti pomalá. Nicméně průměrná vzdálenost mezi Zemí a Marsem je přes 250 milionů kilometrů, a to už hovoříme o zhruba 14 minutách každým směrem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama