reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC si chystá herní LCD AGON s odezvou pouze 0,5 ms

25.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AOC si chystá herní LCD AGON s odezvou pouze 0,5 ms
Pokud dnes prahnete po monitoru s velice krátkou odezvou, zpravidla se nabízí 1ms panely, a to typu TN. AOC se chystá tuto nabídku vylepšit, a to pomocí herních monitorů AGON³, jež nabídnou pouze 0,5ms odezvu. 
Společnost AOC se tak chystá zkrátit obvyklou odezvu dnešních herních monitorů na polovinu, takže jeho monitory AGON³ chystané na příští rok nabídnou 0,5 ms. Není ale vůbec divu, že půjde také o panely typu TN, a to jisté novinky od firmy AU Optronics, ovšem jak specifikace uvedené níže ukazují, půjde také o VA. 
 
 
Konkrétně se chystají prohnuté 27" panely AG273QCX a AG273QCG s rozlišením 2560 x 1440 a obnovovací frekvencí až 144 Hz nebo 165 Hz. AOC se pak chystá nabídnout různé modely, jež se budou lišit i tím, zda budou podporovat FreeSync 2, nebo G-Sync. Model s FreeSync 2 bude na rozdíl od toho s G-Sync podporovat také HDR, nabídne širší barevný gamut a navíc se bude prodávat za 599 eur, což je o sto méně. Je třeba ale poznamenat, že HDR dle AMD má daleko nižší nároky na maximální jas monitoru a stačí mu jen 400 cd/m², zatímco HDR firmy NVIDIA vyžaduje alespoň 1000 cd/m² a z uvedených specifikací si lze všimnout ještě něčeho. 
 
 
Model AG273QCX pro karty AMD bude totiž typu TN, zatímco AG273QCG s G-Sync pro grafiky NVIDIA bude už VA, a to bude mít přitom také pouze 0,5ms odezvu. Není tak ani moc divu, že bude dražší, i když cenový rozdíl zde bude ovlivněn především právě technologií G-Sync. 

Alfonso Clemente z firmy AOC k tomu řekl, že doposud byly k dispozici prohnuté panely pouze typu IPS nebo VA, což je nejspíše nějakým způsobem vytrženo z kontextu, neboť prohnuté panely TN pochopitelně existují, a to třeba v monitoru MSI Optix G27C2. Nicméně jde právě o to, že AU Optronics vůbec poprvé nabídne prohnuté panely s odezvou 0,5 ms, a to evidentně jak TN, tak VA. 
 
Afonso Clemente také dodal že obraz v případě zmíněného panelu TN bude pravděpodobně lepší než IPS a že na trh se dosud nedostal TN panel s tak dobrým zobrazením barev. Nicméně uznává, že pozorovací úhly odpovídají tomu, na co jsme v případě TN zvyklí, ale hráčům koukajícím na monitor zpříma by to dle něj nemělo vadit. 
 
Zdroj: PCGamesN
reklama