reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple Mac Pro je velmi snadné opravit, tvrdí iFixit

19.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Apple Mac Pro je velmi snadné opravit, tvrdí iFixit
Server iFixit se zabývá rozebíráním hardwaru a zjišťování, jak snadno se dají opravit jednotlivé produkty. Tentokrát se podíval na počítač Apple Mac Pro a zjistil, že je to překvapivě snadné a Apple je výjimečně vstřícný.
Společnost Apple je známá tím, že její produkty jsou často v podstatě neopravitelné. V případě notebooků nevyměníte v podstatě nic, protože je vše pevně na základní desce. A i oprava toho, co by se normálně vyměnit dalo, je komplikovaná. Proto bylo zajímavé sledovat, jak si povede nový počítač Apple Mac Pro, když jeho mobilní verze MacBook Pro v tomto testu totálně propadla a odnesla si jediný bod z 10. Jeho desktopový bráška je na tom ale úplně jinak a od iFixitu si odnesl neočekávaných 9 bodů z 10. To je u Applu dost překvapením a leckdo čekal, že zde hodně přituhne. Nestalo se, desktop je desktopem a je plně modulární.
 
Apple Mac Pro
 
Server iFixit tak tvrdí že otevření skříně snad už nemohlo být snazší, základní opravy lze provést se standardním nářadím nebo dokonce úplně bez něj. Použita jsou standardní rozhraní a výměna všech důležitých komponent se nijak zvlášť neliší od toho, co bychom čekali. Jedním z problémů je SSD s operačním systémem, které je chráněno pomocí bezpečnostního čipu T2, takže v tomto případě je nutný odborný zásah. Přidávání dalších SSD disků je však bezproblémové. Zajímavostí je, že Apple dokonce na samotném zařízení dává číslované návody k tomu, jak provést některé z oprav.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama