reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple musí zaplatit celkem půl miliardy dolarů Univerzitě ve Wisconsinu

27.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Apple musí zaplatit celkem půl miliardy dolarů Univerzitě ve Wisconsinu
Společnost Apple byla už v roce 2015 shledána vinnou, že porušovala patent patřící Univerzitě ve Wisconsinu. Dostala tak pokutu více než 200 milionů dolarů, ale z ní si zrovna nedělala hlavu a vesele jej porušovala dál. Proběhlo tak další soudní řízení. 
Původní soudní řízení z října roku 2015 mělo za následek to, že vzhledem k porušování patentu patřícího Univerzitě ve Wisconsinu měla společnost Apple zaplatit 234 milionů dolarů nadaci Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF). Tento týden rozhodoval další soud, který společnosti Apple tuto částku navýšil na celkových 506 milionů dolarů, neboť ta prý nepřestala s porušováním daného patentu. 
 

Daný patent se týká jistého "predictor circuit", čili obvodu, který má zvyšovat výpočetní výkon. Dle jeho označení můžeme hádat, že jde o nějakou formu předpovídání toho, co bude zpracovávaný program dále chtít, na což se může procesor předem připravit třeba nahráním příslušných dat do paměti cache, aby redukoval zpoždění. Tento obvod si patentoval profesor Gurindar Sohi se třemi studenty už v roce 1998 a jde o Patent No. U.S. 5,781,752. 

WARF obviňuje společnost Apple, že tento obvod nepovoleně používala a používá ve svých procesorech A7, A8 i A8X. Co se týče modernějších čipů Apple, těch se má týkat další žaloba nadace WARF, která se ale nebude probírat do té doby, než Apple dostane šanci se odvolat k případu z roku 2015. 
 
Univerzitě ve Wisconsinu by jistě částka půl miliardy dolarů přišla velice vhod, neboť její výdaje na výzkum a vývoj jsou poměrně vysoké a ročně se pohybují na částce kolem 1,1 miliardy dolarů. Apple už ale ohlásilo záměr se odvolat, ale rozhodnutí soudu jinak nekomentovalo. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama