reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arbe Robotics představilo radar pro drony, detekuje překážky na 200 metrů

24.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Arbe Robotics představilo radar pro drony, detekuje překážky na 200 metrů
Arbe Robotics představila veřejnosti technologii, která má zaručit lepší předcházení srážkám a nehodám obecně. Tento startup je založen na tom, že dron bude mít svůj radar, pomocí kterého bude rozpoznávat překážky.
Trh s drony nejrůznějšího druhu se začíná opravdu rozrůstat. Z toho důvodu je třeba neustále vyvíjet nové technologie, které drony zefektivní a především jim nějakým způsobem ušetří baterii a umožní jim lepší detekci překážek. K tomu přispěje i Arbe Robotics.

Arbe Robotics je izraelský společnost, která představila svůj startup - novou technologii pro drony. Místo monitorování prostředí kamerou tak budou drony používat svůj vlastní radar, aby se efektivněji vyhnuli překážkám. Tato technologie by měla nejenom zajistit větší bezpečí samotného dronu, ale také zamezit nehodám, které by mohly nastat při zranění člověka bezpilotním letounem.

Použití radaru na detekci překážek má v první řadě přinést velký rozsah a také úsporu baterie u dronu. I to je u takovéhoto zařízení dost zásadní, protože drony na jedno nabití nevydrží ve vzduchu příliš dlouho. Rozsah tohoto radaru je 360° kruh o poloměru až 200 metrů. To zajistí dronu zaznamenání překážky dostatečně dopředu na to, aby nemusel zpomalovat, ale jen se jí vyhnul. Ve vzdálenosti 200 metrů dokáže systém zaznamenat překážku, která je větší než jeden metr.





A jak celé zařízení vůbec vypadá? V prvé řadě je potřeba speciální pilotní software proti kolizi, který zpracuje data a který dron naviguje správným směrem. Hardwarové zařízení vypadá jako pás stočený do kruhu, který se upevní na spodní stranu dronu. Zařízení není nijak těžké a při letu spotřebovává jen 5 % baterie.

Bezpečnost dronů totiž neustále nabývá na důležitosti, a to přímo úměrně tomu, jak se rozrůstá trh s bezpilotními letouny. Samotné zničení dronu majitele jistě mrzí, protože jeho drahé zařízení většinou už nejde po srážce spravit, to však není to nejdůležitější. Jedná se zde především o bezpečnost veřejnosti, která může být s nástupem civilních dronů ohrožena. Drony pro vojenské účely jsou samozřejmě vybaveny lepšími a spolehlivějšími technologiemi.

"Drony jsou zábava, ale nevyužívají plně svého potenciálu kvůli vyhýbání se překážkám a jejich omezenému rozhledu. Tady v Arbe Robotics jsme pouze naťukli to, co radar může nabídnout odvětví dronů. Naše inovativní řešení slibuje otevření nových možností pro výrobce dronů a pro operátory, aby získali ze svých zařízení tu pravou hodnotu," prohlásil Kobi Marenko, CEO Arbe Robotics.

Zdroje: engadget.com, Arbe Robotics
reklama