reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock nabízí nejmenší desku s paticí AM4

9.1.2019, Jan Vítek, aktualita
ASRock nabízí nejmenší desku s paticí AM4
Společnost ASRock nepatří mezi největší výrobce základních desek, ale nedá se jí upřít jedna věc. Nebojí se inovovat a nabízet produkty jako žádný jiný konkurent, což aktuálně platí i pro desku A300-STX AM4. 
ASRock je firma, která na svých deskách nabízela i sloty pro PCIe SSD, a to v době, kdy bychom je na jiných deskách hledali marně. Odvádí tak celkově dobrou práci ve hledání skulinek na trhu, které firmy jako MSI, Asus či Gigabyte dosud nepokryly a nyní to opět dokazuje základní deskou A300-STX AM4, která přijde jako součást systému DeskMini A300 a ten zase bude k dispozici jako barebone bez procesoru, paměti a HDD/SSD (ale s nap. adaptérem) za 119 USD, což je slušná cena. Zda přijde na trh i samotná deska, to není jasné. 
 
 
Jak vyplývá z označení, použitá deska má formát STX, což znamená, že se snadno vejde do 1,9litrové skříně DeskMini s rozměry 155 x 155 x 80. Ona samotná má dle svého formátu rozměry 5 x 5 palců, čili 127 x 127 mm, a je tak výrazně menší i v porovnání s Mini ITX. 
 
 
Formát STX můžeme brát jako kompromis mezi NUC a Mini ITX, přičemž na výslednou desku se ještě vejde desktopová patice, ale už ne dlouhý slot PCIe x16 nebo sloty pro moduly DIMM. Čili, pokud nechceme vytvořit nějaký bezmonitorový server, jedinou volbou je v případě dané patice APU od AMD, a to samozřejmě nejlépe Raven Ridge. Paměti pak můžeme zasunout do dvou slotů SO-DIMM a dále pak využít klasickou konfiguraci dvou PCIe slotů, z nichž jeden je určen pro Wi-Fi/BT modul a druhý pro M.2 SSD. Je tu však ještě krom jiné výbavy i třetí na opačné straně pro další M.2 SSD. 
 
 
Na rozdíl od jiných systémů DeskMini s čipsety Z390 a B360 tak ASRock v tomto případě nenabízí možnost napojit grafickou kartu v podobě mobilních MXM modulů, nicméně desktopová APU Raven Ridge dokáží udělat také velice dobrou službu. V případě samotné desky, pokud by byla k zakoupení jen ta, je problém spíše ten, že pro ni těžko najdeme samostatnou skříň, která umožní využití nabízených portů. To by šlo řešit pomocí přední a zadní záslepky, ale to je pouze teoretická možnost. Desky SFX prostě nejsou dost rozšířeny na to, aby se dalo mluvit o standardizaci a široké nabídce počítačových skříní, s čímž v případě Mini ITX už dávno není problém. Ale kdysi také býval. 
 
 
Napájení desky je externí přes adaptér a ačkoliv má být k DeskMini A300 dodávána pouze 45W cihlička, samotná deska má mít limit pro 65W procesor, což stačí i pro nejvýkonnější APU Ryzen 5 2400G. Dále můžeme zmínit dvě rozhraní SATA 6 Gb/s, podporu pamětí DDR4-2933, výstup HDMI (4K/60Hz), DisplayPort i D-Sub a dále porty USB 2.0, USB 3.1 včetně typu C. ASRock také prodává k dané skříni příslušenství, jako je VESA držák, nízkoprofilový CPU chladič, sady pro Wi-Fi AC nebo audio kabely. DeskMini A300 přijde na trh příští měsíc. 
  


reklama