reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asteroid Florence prolétl kolem Země a ukázal své dva měsíce (video)

11.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Asteroid Florence prolétl kolem Země a ukázal své dva měsíce (video)
Nedávno kolem naší planety prolétl asteroid 3122 Florence, který nás nijak neohrozil, neboť se nedostal ani přibližně na kolizní dráhu, ale zato jej mohla agentura NASA pozorovat rádiovým teleskopem. Ten ukázal, že Florence je doprovázen dvěma satelity.
Asteroid 3122 Florence do blízkosti Země zavítal na začátku září, kdy se dostal na vzdálenost 7 milionů kilometrů, což je ve vesmírném měřítku sice blízko, ale stále jde asi o 18násobek vzdálenosti Země - Měsíc. Na druhou stranu, žádný tak velký asteroid se tak blízko nedostal od doby, co NASA začala se vší vážností sledovat jejich pohyb ve snaze co nejdříve objevit ten, který by nás mohl ohrozit. 
 
snímek asteroidu Florence ukazuje jeden z měsíců (šmouha v levé části snímku nahoře)
 
Florence by skutečně hrozbu představoval, neboť jde o těleso o průměru cca 4,5 kilometrů, které by pravděpodobně nestačilo na spuštění hromadného vymírání, ale jako vždy, záleží na místě, úhlu a rychlosti při dopadu. Asteroid Florence by přinejmenším stačil na to, aby přinesl globální hladomor a pád civilizace, jak ji známe. 
 
My se na něj můžeme podívat alespoň díky snímkům pořízeným 70m anténou umístěnou v komplexu NASA Goldstone Deep Space Communications, která potvrdila dříve udávanou velikost asteroidu i trvání jedné jeho otáčky (2,4 hodin). Stejně tak bylo odhaleno, že má víceméně kulatý tvar a také alespoň jeden kráter. 
 
Vedle tvaru asteroidu také nebylo známo, zda má nějaké přirozené satelity a ty v Goldstone objevili rovnou dva. Jejich velikost není ze získaných snímků zřejmá, ale odhadem půjde o jedno těleso s průměrem mezi 30 až 90 metry a druhé má mít mezi 90 a 300 metry. Animaci ukazující jejich pohyb si můžete prohlédnout ve zdroji zprávy. Sem ji dávat nebudeme, protože jde o více než 30MB gif. 
 
Astronomové také stačili zatím jen odhadnout, že vnitřní měsíc Asteroidu má oběh trvající asi 8 hodin a vnější pak mezi 22 a 27 hodinami. Vnitřní tak má nejkratší oběžnou dobu ze všech známých měsíců, které obíhají asteroidy v naší soustavě, jichž je asi 60. Pro podrobnější sledování by bylo zapotřebí něco lepšího než zmíněná anténa v Goldstone, která pozorovala Florence s rozlišením pixel na 75 metrů. Připravena byla observatoř Arecibo v Portoriku, jenomže ta musela kvůli hurikánu Irma bohužel přerušit svou práci, a tak propásla nejvhodnější okamžik pro sledování. 
 
Zdroj: NASA
reklama