reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronauti vystoupili ven z ISS opravit robotickou ruku

6.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Astronauti vystoupili ven z ISS opravit robotickou ruku
Robotická ruka Canadarm-2 je velice důležité zařízení, které umožňuje manipulovat s objekty poblíž Mezinárodní vesmírné stanice. Nahrazuje tak lidskou práci, která by vyžadovala neustále výstupy do volného prostoru. Potřebuje ale také občas udržovat.
Kanadská robotická ruka Canadarm-2 už není nejmladší, a tak se na konci září přihodilo, že se poškodila. Ačkoliv byla schopna ještě částečně pracovat, bylo nutné ji plně zprovoznit, neboť jde o zařízení nezbytné pro dokončování zásobovacích misí. Jedna taková se přitom chystá už na příští měsíc, kdy přiletí zásobovací loď Orbital ATK. Dva astronauti tak vystoupili na několik hodin do volného prostoru, aby provedli již druhou opravdu Canadarm-2 od té doby, co ji raketoplán Endeavor přivezl v roce 2001. Už o rok později se poškodil jeden z kloubů z celkových sedmi. Od té doby tato ruka pracovala bez větších problémů, ačkoliv byly její části navrženy s životností deseti let. 
 
 
Co se ale milé Canadarm-2 přihodilo? Řídicí středisko ISS odhalilo, že 22. září se poškodil jeden LEE-A, čili primární Latching End Effector, který ruku drží přichycenou k ISS. Ta je totiž zapotřebí na různých místech, a tak musí být schopna se přesouvat po povrchu stanice. Samotná je přitom 17,6 metrů dlouhá, váží cca 1800 kg a musí být schopna zachytit celé vesmírné lodi a jiné objemné a těžké objekty a zajistit jejich připojení ke stanici. Po havárii tak měla k dispozici pouze jeden LEE, takže se nedokázala přesunout na potřebné místo. 
 
 
Latching End Effector však není pouze jen jakýsi úchyt se zámkem, ale složité zařízení, které slouží k řadě účelům. Vedle přichycení ruky má za úkol přenášet také data avioniky, streamovat obraz kamer a také různých senzorů. 
 
Latching End Effector 
 
Astronauti Randy Bresnik a Mark Vande Hei ale použili zcela nový připravený díl, takže museli "pouze" sundat tepelnou ochranu ze základny ruky, pak odmontovat LEE držící pomocí šesti šroubů, umístit nový a pak si zopakovat zbylé úkony ve zpětném pořadí. To sice zní jednoduše, ale ve stavu beztíže a v neforemných skafandrech už se to provádí mnohem složitěji. 
 
Další výstup do volného prostoru spojený s robotickou rukou by měl nastat až někdy na začátku příštího roku, kdy NASA plánuje nahradit LEE-B. Tento díl stále funguje bez problémů, ale také v podstatě přesluhuje, takže je zralý na výměnu. 

Zdroj: Extremetech
reklama