reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové jsou na cestě k rozlousknutí záhady Tabbyiny hvězdy

5.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Astronomové jsou na cestě k rozlousknutí záhady Tabbyiny hvězdy
KIC 8462852, známá spíše jako Tabbyina hvězda, motá astronomům hlavu už pár let. Díky teleskopu Kepler bylo objeveno, že má velké výkyvy svítivosti, alespoň z našeho pohledu, a tak vyvolala pozornost i záhadologů.
Zhruba uprostřed minulého roku začala Tabbyina hvězda opět pohasínat, což může představovat až obrovský 22% pokles, jaký byl dosud pozorován. Ona samotná by se přitom jako správně vychovaná hvězda hlavní posloupnosti spektrální třídy F chovat rozhodně neměla, takže je zřejmé, že náš výhled na ni něco víceméně pravidelně blokuje. Kepler to zjistil právě díky tomu, že je na svítivost hvězd přímo zaměřen a vyhledává tak planety, které je mohou při svém oběhu částečně zastínit. Pokles o pětinu je ale skutečně obrovský a astronomové dosud nenašli nic, co by jej mohlo způsobit. 
 
 
Pak se ani nelze divit, že KIC 8462852 přitáhla pozornost fantastů, kteří začali mluvit o mimozemšťanech stavících Dysonovu sféru, čili strukturu obklopující celou hvězdu, která ji má použít jako fúzní reaktor, z nějž bude sbírat energii. 
 
Tato záhada ale způsobila také to, že se v kampani na Kickstarteru vybralo přes 100.000 dolarů určených k jejímu objasnění. Nyní už mohli astronomové přijít s pravděpodobným vysvětlením, které ku zklamání mnoha lidí podporuje tu nejobyčejnější teorii, a sice že jde o mračno prachu. To pronesla sama Tabetha Boyajian z Louisiana State University, po níž je tato hvězda pojmenována. Dříve přitom bylo zpochyňováno, že by za to mohl prach, neboť ten by měl hvězdu sice zastiňovat ve viditelném spektru, ale ne třeba v infračerveném a tak tomu nebylo. 
 
Astronomové čekali na projevy čtyř známých poklesů svitu, které si sami pojmenovali jako Elsie, Celeste, Scara Brae a Angkor. Doufali, že pdrobným sledováním průběhu jednoho z nich mohou záhadu objasnit, a to zkoumáním vlnových délek přicházejícího zíření. Ty by měly naznačit, zda hvězdu stíní něco opravdu neprůhledného jako planeta, nebo něco jiného, co může záření zčásti propouštět, jako právě třeba prach. 
 
Nakonec byly prozkoumány všechny čtyři díky penězům z Kickstarteru a zjistilo se, že ve všech případech byly různé vlnové délky blokovány také různě, takže o planetu nebo jiný pevný objekt nepůjde a jako pravděpodobný se opět jeví prach. 
 
Případ Tabbyiny hvězdy také ukazuje na to, jaký přínos mohou mít amatéři pro astronomii jako vědu, která je tak snad jediným oborem, kde je to možné. Objektů ke sledování je v okolním vesmíru příliš, že profesionálové to nemohou stíhat a i amatér s teleskopem na zahradě má šanci učinit velký objev, nehledě na to, že v některých případech není třeba ani to. Však zrovna tato hvězda byla objevena v rámci civilního projektu Planet Hunters, kde je zapotřebí pouze počítač a trpělivost při prohlížení dat poskytovaných teleskopem Kepler. 
 
Nyní bude na čase zjistit, o jaký prach by mohlo jít, když dříve byl jeho vliv zpochybňován. Sama Tabetha sází na materiál z komet a pak je tu ještě další teorie hovořící o tom, že hvězdu nic nestíní a sama takto "poblikává", což ostatně nová data nevyvrací. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama