reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové právě našli největší známou neutronovou hvězdu

4.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Astronomové právě našli největší známou neutronovou hvězdu
Neutronové hvězdy jsou ty nejmenší, které známe, protože mají zdaleka největší hustotu. Je tak těžké je pozorovat, a to i proto, že často nejsou zaznamenatelné ve viditelném spektru. Jak velké ale mohou ve výsledku být?
Astronomové ví o přibližně 2000 neutronových hvězdách v naší galaxii, z nichž většina patří do skupiny radiových pulsarů. Ovšem dle předpokladů se má v Mléčné dráze schovávat celkově sto milionů neutronových hvězd, takže proč jich neznáme více? 
 
Typická neutronová hvězda má průměr kolem 10 až 20 kilometrů a do tohoto prostoru je dle předpokladů nacpána hmota rovná 1,4 až 3 Sluncím jako pozůstatek hvězd o hmotnosti 10 až 30 Sluncí. Nové objevy budou moci naše znalosti o velikosti a hmotnosti neutronových hvězd upřesnit, a to i ten nejnovější týkající se pulsaru PSR J2215-5135. 
 
 
PSR J2215-5135 je ve skutečnosti součástí binárního systému skládajícího se z větší hvězdy, žlutého trpaslíka podobného Slunci, ovšem výrazně lehčího, a našeho pulsaru, čili rotující neutronové hvězdy, kterou astronomové označují termínem "redback pulsar". Ty tak kolem sebe tančí s těžištěm v prostoru mezi sebou, takže astronomové se logicky pokoušeli s využitím Dopplerova jevu zjistit hmotnost pulsaru, ovšem tato měření byla nejdříve neúspěšná. 
 
Až později si totiž uvědomili, že pulsar svého souputníka ozařuje radiací tak moc, že ovlivňuje teplotu jeho povrchu, kvůli čemuž značně ovlivňoval i výsledky měření, které bylo zmatečné. Bylo tak nutné měřit k pulsaru přivrácenou i odvrácenou tvář hvězdy, aby se astronomové dobrali k použitelným výsledkům. 
 
Žlutý trpaslík tak ukázal svou teplou i studenou stranu, které byly s využitím Gran Telescopio Canarias a jiných dalekohledů sledovány a vůbec poprvé byly vytvořeny absorpční linie, jež tyto strany oddělovaly. Právě díky nim bylo s využitím údajů o radiální rychlosti možné určit, kde se nachází těžiště, kolem kterého obě hvězdy obíhají, a tedy i výsledná hmotnost neutronové hvězdy. 
 
 
PSR J2215-5135 se dle těchto měření stal nejtěžší známou neutronovou hvězdou, která má hmotnost cca 2,3 Sluncí, zatímco blízký žlutý trpaslík jen třetinu Slunce. Nejblíže se k hmotnosti tohoto pulsaru dostaly PSR J0348-0432 a PSR J1614–2230, oba s hmotností cca 2,01 Slunce. Je tak možné, že později bude objevena ještě těžší neutronová hvězda, která by však neměla jít přes teoretický limit 3 Sluncí, neboť pokud by se tak stalo, měla by dle propočtů zkolabovat v černou díru. 
 
Zdroj: AAS Nova


reklama