reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus potvrdil, že některé špatně vyrobené Z690 Hero umírají, o které jde?

30.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus potvrdil, že některé špatně vyrobené Z690 Hero umírají, o které jde?
Výrobcům hardwarových komponent se občas něco nevyvede a nyní se potvrzuje, že si nejnovější kus ostudy uřízl Asus, a to zrovna na deskách ROG Maximus Z690 Hero, které zákazníky přijdou na cca 15 tisíc korun. 
Ukázalo se přitom, že teorie youtubera Buildzoida je veskrze správná a že některé z desek Asus ROG Maximus Z690 Hero mají skutečně nesprávně orientovaný SMD kondenzátor. Jde o polarizovaný typ, kde je tak jeho orientace skutečně důležitá a ti zákazníci, kteří mají smůlu na vadně vyrobený kus, mohou očekávat, že na desce jednoduše vyhoří MOSFETy zajišťující dodávky 5V napětí do slotů DIMM, čímž deska prostě umře, neboť její POST nepřekročí kód 53, což značí chybu při inicializaci pamětí. Na co si tedy máme dát pozor?
 
 
Stačí se podívat na to, jak je orientována na snímku zakroužkovaná součástka, což je zmíněný SMD kondenzátor, vedle nějž vpravo už můžete vidět dva zničené MOSFETy. Zde je tak vyfocen v nesprávné orientaci s plusovým pólem směřujícím doleva (směrem k procesorové patici), což značí postranní proužek (některé kondenzátory mají navíc na dané straně ještě znaménko +). Správně tak má být plus vpravo. 
 
 
Dle vyjádření firmy Asus (via THW) se tento problém může týkat všech desek s part number 90MB18E0-MVAAY0 a sériovým číslem, které začíná písmeny MA, MB nebo MC. Vypadá to tak, že se to potenciálně týká skutečně velkého počtu desek. 
 
Asus se nyní snaží s pomocí svých dodavatelů i zákazníků zjistit, které z desek ROG Maximus Z690 Hero se to skutečně týká a uvádí, že se chystá spustit příslušný program pro jejich nahrazení. V jaké podobě tento program bude, to se teprve uvidí. 
 
Každý majitel této desky si ale může jednoduše sám ověřit, zda se jej tento problém týká a až pak by měl kontaktovat Asus a žádat výměnu. Pokud je totiž daný kondenzátor umístěn ve správné orientaci, nemá smysl chtít novou desku, i kdyby její sériové číslo začínalo výše uvedenými písmeny. 
 
Později také Asus zprovoznil příslušné stránky, na nichž si mohou majitelé desek ověřit, zda ta jejich může skrývat potenciální problém.


reklama