reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deskám Asus Z690 Hero se taví MOSFETy, může jít o chybnou polaritu kondenzátoru

29.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Deskám Asus Z690 Hero se taví MOSFETy, může jít o chybnou polaritu kondenzátoru
Výrobci hardwaru se občas zmýlí a dělají chyby a nyní si mohl Černého Petra vytáhnout Asus. Jeho základní desky Maximus Z690 Hero by měly přitom patřit mezi to nejlepší, co si můžeme koupit pro Alder Lake. 
V živé paměti máme třeba to, jak se společnost EVGA přiznala k chabě odvedenému pájení na svých grafických kartách, což byly konkrétně její GeForce RTX 3090, čili velice drahé a navíc nedostatkové modely. Asus se ještě k ničemu nepřiznal a je otázka, zda byl youtuberem Buildzoidem identifikován skutečný problém, který způsobuje, že se na některých deskách Maximus Z690 Hero taví MOSFETy. Nejde přitom o ty hlavní v kaskádě napájení procesoru, ale o dva MOSFETy umístěné mezi číslicovým displejem zobrazujícím chybové kódy a paměťovými sloty. 
 
 
Pokud má Buildzoid pravdu, pak za celou záležitost může chybně umístěný kondenzátor, který je polarizovaný, čili musí být na desce správně orientován. To by pak vysvětlovalo, proč některé desky fungují bez problémů a z jiných se čoudí. 
 
 
Jedná se tu o MOSFETy starající se o napájení různých součástí desky pomocí 5V napětí, což platí zvláště pro paměťové moduly DDR5, které si už z tohoto napětí pomocí vlastní regulace tvoří potřebných 1,x V. A lidé, kteří měli tu smůlu, že skončili s očouzenou deskou, udávají, že její POST skončí s kódem 53 a poté se dále neděje, přičemž dle manuálu jsou kódy 50 až 53 vyhrazeny právě pro selhání inicializace paměťových modulů.
 
Nejdříve byly problémy přisuzovány nekvalitním komponentám, což je ostatně přiživeno aktuálním nedostatkem součástek všeho druhu, takže je pak snadnější věřit tomu, že výrobci dokáží využít téměř cokoliv. Ovšem dle Buildzoida má jít o chybnou orientaci červeně označeného kondenzátoru. 
 
V takovém případě by ale mělo být vcelku snadné tuto teorii ověřit prostě tak, že se podíváme, zda všechny "vyhořelé" desky mají tento kondenzátor nainstalovaný jedním určitým způsobem a fungující jej mají umístěn opačně. A jak přitom ukazuje plný proužek na levé straně tohoto kondenzátoru, jde o polarizovaný typ. Je sice teoreticky možné, že má Asus více revizí desky a některé skutečně mají mít tyto kondenzátory otočené opačně, ale tomu neodpovídá právě ten fakt, že se dosud objevily jen takové snímky očouzených Z690 Hero, které mají daný kondenzátor umístěn tak, jak jej vidíme nahoře na fotografii.  
 
 
A například na této fotografii z recenze dané desky (viz TweakTown) je patrné, že tu máme sice odlišný kondenzátor, ale ten je na desce orientovaný opačně. Uvidíme, jak se k tomu vyjádří společnost Asus.  
 
Zdroj: Buildzoid


reklama