reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG Dominus: deska pro 6kanálové Core i9 XCC

7.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Asus ROG Dominus: deska pro 6kanálové Core i9 XCC
Nedávno jsme se dozvěděli, že Intel si chystá až 28jádrové procesory Core i9 XCC, které tak podstatně navýší počet jader, jejž může mít CPU v hi-end desktopových sestavách. Nyní se už můžeme podívat na praktickou ukázku s deskou Asus.
Dle pohledu na fotografie to vypadá, že platforma založená na procesorech Core i9 XCC (eXtreme Core Count) se na trh ještě nechystá, neboť Asus by asi svou desku ROG Dominus v takovém stavu na trh nevyslal. Ta je vybavena celkem šesti malými ventilátory pro chlazení napájecích obvodů, což nevypadá jako šťastné řešení, a tak lze očekávat, že konečná verze bude mít chlazení vyřešeno jinak, ale to ještě uvidíme. 
 
 
Jde evidentně také o desku, kterou do běžné ATX skříně nenacpeme. Vypadá to na opravdový formát E-ATX, či snad dokonce WTX nebo SSI? Samotný procesor je usazen netypicky na pravé straně desky a obklopen je šesti sloty pro paměti DDR4 DIMM. Máme přitom už potvrzeno, že procesory Core i9 z generace Skylake XCC budou mít šestikanálový přístup k pamětem, což ostatně není moc překvapivé vzhledem k tomu, že tyto procesory zřejmě vycházejí ze serverových Xeonů Skylake-SP a ty mají také šestikanálový řadič široký 384 bitů. 
 
 
Je tak naprosto zřejmé, že Skylake XCC budou vyžadovat nové desky a do modelů s čipsetem Intel X299 je nenacpeme. Ten od Asusu s označením ROG Dominus je také evidentně zaměřen na přetaktování a extrémně výkonné sestavy, na což ukazuje 16fázové napájení a řada přídavných konektorů, z nichž některé v demu ani nebyly zapojeny. Jsou tu celkem dva 24pinové ATX konektory, dva 8pinové EPS a tři 6pinové PCIe. Není tak divu, že napájecí systém potřebuje tak mohutné chlazení. 
 
Samotné procesory nabídnou svých 48 linek PCI Express generace 3.0, takže ty mohou stačit na připojení třech karet plnou rychlostí, ale spíše budou ve výsledku rozděleny mezi více slotů plus M.2 pro SSD. To ale uvidíme, až budou oficiálně představeny konkrétní modely. 
 


reklama