reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus XG438Q přichází se 43", 120Hz na 4K a HDR

5.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus XG438Q přichází se 43", 120Hz na 4K a HDR
Na evropské trhy se má brzy dostat herní monitor pro náročné, a sice ASUS ROG Strix XG438Q, který bude zajímat především majitele Radeonů. Přichází s podporou FreeSync 2 a nabídne 120 Hz, 4K a HDR. 
Asus tak v tomto případě vyměnil G-Sync za FreeSync 2 a přináší už nějakou dobu očekávaný monitor ROG Strix XG348Q, o kterém se ví už od letošního CES a Asus jej později ukázal na Computexu. Jde o velice zajímavý kousek se 43" panelem, který tak odpovídá spíše televizoru a vyzbrojen je rozlišením 4K/Ultra HD a obnovovací frekvencí 48 až 120 Hz. Navíc má nabídnout i relativně příznivou cenu, a to tedy s ohledem na to, kolik stály první monitory s rozlišením 4K a obnovovací frekvencí 144 Hz. 
 
 
ASUS ROG Strix XG348Q sice podporuje FreeSync 2, ale nyní, když NVIDIA sama umožňuje synchronizovat pomocí Adaptive-Sync, to nemusí být pro majitele GeForce nevýhoda. Jen by se měli před koupí informovat o tom, zda tento monitor na GeForce synchronizaci umožňuje, respektive zda ta funguje. A nemusí jít přitom o oficiální podporu, takže je třeba využít zkušenosti jiných zákazníků. 
 
Dále tu máme podporu DisplayHDR 600, což znamená, že dostaneme maximálních 600 cd/m2 
intenzity podsvícení, dozvídáme se ještě o 90% pokrytí barevného prostoru DCI-P3, což je na herní monitor slušné a rozhodně to neukazuje na panel typu TN. Ve skutečnosti jde o VA. 
 
Z dostupných informací zjistíme ještě využití GameFast Input Technology, která má minimalizovat vstupní zpoždění, čili input lag, ASUS SonicMaster zase zajistí základní ozvučení pomocí dvou 10W reproduktorů a k dispozici bude dálkový ovladač pro nastavení včetně rychlého výběru zdroje signálu. 
 
Monitor ROG Strix XG348Q se na trhu očekává ještě v tomto měsíci a dozvídáme se, že máme očekávat ceny kolem 1100 GBP, čili asi 31 tisíc korun. Láce to samozřejmě není, ale na takovýto monitor to není ani moc, když první 4K/144Hz monitory (tehdy ještě s G-Sync) stály i dvakrát více. 
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama