reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australané zkouší nehořlavý elektrolyt pro draslíkové baterie

1.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
Australané zkouší nehořlavý elektrolyt pro draslíkové baterie
Zejména kvůli elektromobilům zaznamenáváme překotný vývoj technologií pro akumulátory. Vědci z University of Wollongong v Austrálii nyní přišli na to, jak zajistit nehořlavost akumulátorů využívajících draslíkové ionty.
Ač se to mnohým nezdá, technologie akumulátorů se v poslední době překotně vyvíjí, za což může především rozmach elektromobilů. Cesta z laboratoří do komerčního použití si však obvykle vyžádá mnoho let (někdy i desítek). Bojuje se také na více frontách a např. vědci z University of Wollongong v Austrálii se snaží přijít na to, zda je možné vyrobit bezpečné draslíkové baterie. Lithiové články mají s hořením problém, navíc jde o neekologické a drahé řešení vyžadující těžbu spoustu problematických kovů. Draslík je prvek, který umožní šetrnější i levnější výrobu akumulátorů, nicméně i on má problém s nestabilitou.
 
Test hořlavosti elektrolytu
test hořlavosti na skelném vláknu namočeném do nového elektrolytu
 
Profesorka Zaiping Guo se svým týmem ale přišla na to, jak zlepšit stabilitu těchto akumulátorů. Nový elektrolyt totiž obsahuje i triethylfosfát, který se může používat i jako retardér hoření (zpomalovač nebo i samozhášecí přísada). Jeho problémem byl dosud fakt, že moc dobře nefunguje v lithiových bateriích, kde je potřeba jeho extrémně vysokých koncentrací, aby dostatečně dobře fungoval a takové koncentrace jsou v praxi neúnosné.
 
Naproti tomu pro akumulátory využívající draslíkové ionty postačují mnohem nižší koncentrace, které jsou v praxi mnohem snáze dosažitelné. Tento výzkum pochopitelně nepřichází s akumulátory, které by se měly objevit na trhu během pár měsíců, spíše jen ukazuje cestu, kterou se dá v dalším vývoji také ubírat. Vědci vidí potenciál nové technologie např. pro chytré elektrické přenosové soustavy (vyrovnávací akumulátory).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama