reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australská baterie Tesly snížila náklady o 90 %

12.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Australská baterie Tesly snížila náklady o 90 %
Australská 129MWh superbaterie Tesly je už půl roku v provozu a začínají se dobře projevovat její výhody. Je při výpadcích elektřiny natolik efektivní, že snížila náklady na obnovení dodávky elektřiny o 90 %.
Koncem loňského roku postavil Elon Musk obrovskou 129MWh baterii v Austrálii, která má za úkol stabilizovat tamější elektrickou síť. Ta totiž často trpí na různé výkyvy, což způsobuje časté zásahy FCAS (frequency control and ancillary services). To znamená zprovoznění různých generátorů elektřiny, parních turbín a podobně. 1 MWh energie takto vyrobená pak stojí až okolo 14.000 dolarů. 
 
Tesla Hornsdale Power Reserve
 
Hornsdale Power Reserve, jak se baterie Tesly a společnosti Neoen nazývá, převzala většinu těchto zásahů, neboť nabíhá okamžitě a za mnohem nižší cenu. Díky tomu se náklady na FCAS zásahy snížily o opravdu hodně znatelných 90 %, přičemž samotná kapacita této baterie jsou jen 2 % všech zdejších FCAS prostředků. Baterie sama tak může majitelům vydělat milion dolarů během několika dní (nyní její příjmy tvoří zhruba 55 % z příjmů ze všech FCAS zásahů), nicméně Tesla si nedávno stěžovala, že není adekvátně placena (není zohledněna rychlost náběhu proti ostatním řešením). Jih Austrálie tak za prvních pár měsíců už údajně ušetřil přes 30 milionů dolarů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama