reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomně řízený tanker s LNG od HD Hyundai úspěšně zdolal 20000km trasu

7.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Autonomně řízený tanker s LNG od HD Hyundai úspěšně zdolal 20000km trasu
Autonomní řízení se dostává do stále většího množství dopravních prostředků. Společnost Avikus patřící pod HD Hyundai úspěšně otestovala svůj autonomní tanker převážející LNG přes polovinu světa.
S autonomním řízením se setkáváme stále častěji. Včera jsme přinesli informaci o tom, že společnost Cruise už může jezdit se svými autonomními taxíky za peníze, nyní tu máme informaci o společnosti Avikus, která patří pod HD Hyundai. Ta spolu s SK Shipping provedla test obřího autonomního tankeru Prism Courage, který převáží LNG přes polovinu světa. Vybaven byl autonomní technologií HiNAS 2.0 (druhá úroveň autonomie).
 
Prism Courage
 
Tanker vyplul 1. května z Freeportu na Bahamách, proplul Panamským průplavem a po 33 dnech plavby zakončil svou pouť v Boryeong LNG Terminalu v Jižní Koreji. Celkem urazil okolo 20 tisíc km. Systém využil Integrated Smartship Solution (ISS) a algoritmů umělé inteligence pro posuzování okolí, počasí, výšky vln i okolních lodí. Za svou plavbu se úspěšně vyhnul 100 případných kolizím s dalšími loděmi a přínos to mělo i z hlediska životního prostředí. Spotřeba paliva klesla o 7 % a emise skleníkových plynů se snížily o 5 %.
 
Autonomní řízení lodi a dohled nad Prism Courage
 
Na test dohlížely organizace American Bureau of Shipping (ABS) a Korea Register of Shipping (KR). Předpokládá se, že pokud systém dostane od ABS zelenou, mělo by k jeho nasazení do skutečného provozu dojít během jednoho roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama