reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní auta Argo AI končí, Ford a VW ruší projekt

31.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní auta Argo AI končí, Ford a VW ruší projekt
Projekt autonomních aut Argo AI končí. Dva největší investoři do projektu, automobilky Ford a Volkswagen, v něm už nevidí další perspektivu a ukončují jeho činnost. Obě firmy mají nyní s autonomními auty trochu jiné plány.
Projektů pro vývoj autonomních vozů je hodně a dost často se stává, že významné osoby vývoje opouští své původní projekty a zakládají nové startupy, kde se to snaží udělat jinak a podle svého. To je případ společnosti Argo AI, která vznikla v roce 2016, a hlavními osobami zde byl Bryan Salesky, jenž přišel z vývoje autonomních vozů pro Google (dnes Waymo) a Peter Rander, který naopak vyvíjel autonomní vozy pro Uber. V roce 2017 do projektu investovala miliardu USD automobilka Ford a později se přidal i Volkswagen, který do něj vložil dokonce 2,6 mld. USD.
 
Argo AI Ford
 
Cíle společnosti dodat na trh autonomní auta 4. úrovně do roku 2021 se sice plně naplnit nepodařilo, nicméně loni i letos už byly spuštěny testovací projekty např. se společností Lyft a Walmart v Miami na Floridě a Austinu v Texasu, přičemž se letos v květnu dostalo i na vypuštění záložních řidičů. Pro Ford a Volkswagen se ale zdá, že společnost nesplnila své cíle, nedokázala zaujmout další investory a svou práci ukončí. Má zhruba 2000 zaměstnanců, přičemž někteří přejdou do jiných projektů obou automobilek (VW nyní dává větší důraz na svůj druhý projekt vývoje autonomních vozů Cariad, Ford se raději chce soustředit na úrovně 2+ a 3), zbývající zaměstnanci budou nejspíš propuštěni.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama