reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní automobily jsou bezpečnější, když spolu komunikují

28.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Autonomní automobily jsou bezpečnější, když spolu komunikují
Mcity v Michiganu testuje autonomní dopravní prostředky, které komunikují mezi sebou navzájem a také například se semafory. Takový systém komunikace mezi automobily by měl zajistit bezpečnější dopravu. 
V současné době se mnoho společností snaží vyvíjet svá autonomní auta, protože věří, že to je směr, kterým se budoucnost dopravy bude ubírat. Řidiči pak už nebudou potřeba, protože vozidla si vše zařídí samy a budou mnohem spolehlivější než lidé. Nyní je ale třeba zajistit, aby vše takto fungovalo i ve skutečnosti a autonomní dopravní prostředky si zvládaly poradit s rozličnými nenadálými situacemi, protože na cestě se může stát leccos. K tomu, aby se automobil mohl sám orientovat v okolním prostředí, je třeba nejrůznějších kamer či senzorů. Lidé z University of Michigan si ale myslí, že důležité je i propojení mezi jednotlivými automobily.

Pokud mezi sebou budou schopná autonomní auta komunikovat, celkový provoz bude probíhat mnohem lépe - to není nic nového. University of Michigan vybudovalo zařízení Mcity, což jsou testovací dráhy pro autonomní vozidla, kde je možné vozy a jejich autonomní systémy trénovat. Zde se komunikace mezi vozidly - V2V - testuje. 
 

Tato komunikace je založená na bezdrátovém sdílení dat o umístění, rychlosti a směru jiného vozidla. Pomocí komunikace s krátkým dosahem je autonomní automobil schopný odeslat až 10 zpráv za sekundu. Autonomní automobily tak mohou jednoduše zjistit, co se před nimi děje a pokud ví, že auto před nimi bude brzdit, mohou okamžitě zpomalit.

V Mcity se používá také rozšířená realita, a to k testování autonomních vozů na scénářích, které by byly v reálném světě příliš nákladné, složité či nebezpečné. Systém pro komunikaci je nainstalován nejen v autonomních dopravních prostředcích, ale také například v semaforech. Právě tyto a podobné systémy by mohly zajistit, aby doprava v budoucnosti byla bezpečná a rychlá. Podobné místo, jako je Mcity, staví i Jižní Korea. Jedná se o uměle vytvořené město, kde se budou testovat autonomní dopravní prostředky a dostalo pojmenování K-City. 

Zdroj: engadget.com
reklama