reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Korea staví areál pro autonomní auta

10.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Jižní Korea staví areál pro autonomní auta
V Jižní Koreji se bude již tento rok otevírat část testovacího komplexu pro autonomní auta. Země chce dát společnostem možnost, aby mohly efektivně vylepšovat a testovat své autonomní technologie bez povolení na veřejné cesty.
Zástupy autonomních aut se rozšiřují a společnosti je potřebují i někde testovat. Nejlepší je to samozřejmě na běžných cestách, takové povolení udělila už několika společnostem Kalifornie. I Jižní Korea nedávno udělila povolení na testování samořiditelných vozidel společnosti Samsung na svých cestách. Získat povolení ale není úplně jednoduché, proto je lepší testovat autonomní automobily na nějakých soukromých pozemcích či speciálních dopravních hřištích k tomu určených. Z toho důvodu Jižní Korea představila své malé město pro autonomní vozidla.

Podle Korea Business Times se v Jižní Koreji brzy otevře speciální zařízení, které bude mít rozlohu 360 000 metrů čtverečních. V tomto prostoru bude obsaženo všechno, co budou autonomní automobily ke své spokojenosti potřebovat. Samořiditelná vozidla se budou moct vyřádit na parkovištích či rychlostních silnicích, chybět nebudou ani pruhy pro autobusy.





K-City, jak se zařízení pro testování jmenuje, se otevře v říjnu tohoto roku. Bude se jednat o největší testovací prostor pro samořiditelná auta na světě, menší dráhy Mcity pro samořiditelná vozidla se nachází v Michiganu. Podle jeho vzoru taky areál jihokorejská vláda postavila.

Projekt města pro testování samořiditelných vozů vyšel na 17 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 416 milionů korun. Na testovací ploše by měly testovat své autonomní systémy společnosti jako Samsung či automobilky Hyundai a Kia.

Rychlostní silnice budou v K-City otevřeny už letos na podzim, zbytek komplexu ale bude muset počkat až na rok 2018. Datum otevření je ale dříve, než se původně plánovalo. V K-City si tak brzy budou moct autonomní automobily vyzkoušet řízení na silnicích, které se podobají těm ve skutečném městě a ukrývají spoustu nástrah.

Jižní Korea má v oblasti autonomních vozidel své plány. Jejím cílem je produkovat do roku 2020 samořiditelná vozidla, která budou spadat pod úroveň 3, což znamená plně autonomní vozidlo s řidičem jako zálohou.

Zdroje: engadget.com, businesskorea.co.kr
reklama