reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní invalidní vozíčky se testují na japonském letišti

11.8.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Autonomní invalidní vozíčky se testují na japonském letišti
Autonomní vozíky to mají oproti samořiditelným automobilům jednodušší. Nemusí se řídit pravidly silničního provozu, postačí jim umět se dobře vyhýbat lidem a věcem na japonském letišti, kde budou testovány. 
Autonomní vozíčky od společnosti Panasonic by měly brzy pomoct překonávat vzdálenosti na letištích cestujícím s omezenou pohyblivostí. Elektrické vozíky byly vyvinuty v rámci většího programu, který má za cíl udělat japonské letiště Haneda více přístupné pro všechny, kdo chtějí letět letadlem.

Na ovládání samořiditelných vozíčků není nic složitého, uživatel musí jen zadat cíl prostřednictvím aplikace ve svém chytrém telefonu. Poté autonomní invalidní vozík určí svou polohu a sám vybere nejlepší cestu, kterou se na určené místo dostane. Autonomní vozíky jsou vybaveny senzory, které zajistí okamžité zastavení, pokud by hrozila kolize. 
 

Pro potřeby skupiny dorazí společně i více vozíků, které se po splnění svého úkolu zase samy rozmístí po letišti, aby se o ně nemuseli starat členové letištního personálu.

Chytré invalidní vozíky se budou testovat od těchto dní až do března roku 2018 společně s dalšími vylepšeními od společností Panasonic a NTT. Mezi ty patří například jasnější zvukové signály pro osoby se zrakovým postižením nebo snižování jazykových bariér pomocí aplikace pro chytrý telefon, která po nasměrování kamery nápis přeloží.

Zdroj: engadget.com
reklama