reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní rozvážka zboží z Fry's v Arizoně už realitou

19.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní rozvážka zboží z Fry's v Arizoně už realitou
S autonomním rozvozem nákupů koketuje už nejeden prodejce. V Arizoně byl už dokonce spuštěn pilotní projekt řetězce Fry's, který ve spolupráci se společností Nuro vytvořil flotilu autonomních rozvážkových aut.
Nejeden obchodní řetězec přemýšlí nad autonomním rozvozem objednaného zboží. Walmart se takto dal dohromady se společností Waymo, řetězec Fry's naopak spolupracuje s firmou Nuro, která rovněž vyvíjí technologie pro autonomní vozy. Už od čtvrtka 16. srpna je tak možné si v online obchodě frysfood.com (na webu nebo přes mobilní aplikaci) nakoupit a jako dopravu si zvolit autonomní vůz. Tato doprava je zpoplatněna částkou $5,95 a nezáleží ani na hodnotě ani na množství zboží. Zákazník si už jen vybere časový slot v témže dni nebo v tom následujícím a v tuto dobu pak může očekávat dodávku.
 
Nuro R1
 
Tento pilotní projekt nicméně zatím běží jen v jednom městě Scottsdale v Arizoně díky vstřícnosti arizonského guvernéra Douga Douceyho a místního starosty Jima Lanea, kteří projektu dali zelenou. Nuro a Fry's (resp. mateřský koncern Kroger) si tímto otestují, jak budou zákazníci přijímat tuto službu a kdo ví, možná se v budoucnu rozšíří. Ze začátku bude využita flotila autonomních hybridních vozidel Toyota Prius. Vlastní vozítko R1 (viz obrázky) by pak mělo začít rozvážet nákupy o něco později. Mělo by se tak však stát ještě v tomto roce.
 
Nuro R1
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama