reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní vozidlo od Sony je pokryté obrazovkami místo oken

5.11.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Autonomní vozidlo od Sony je pokryté obrazovkami místo oken
Sony ukázalo svůj koncept samořízeného mikrobusu, který už se dokonce malou rychlostí prohání po univerzitním kampusu. Místo běžných oken využívá obrazovky a rozšířenou realitu, která má cestujícím zpříjemňovat cestu.
Pod označením Sony SC-1 se neukrývá nový smartphone ani televizor, ale autonomně řízené vozidlo. Také japonský výrobce experimentuje v tomto odvětví a dokonce má k dispozici funkční prototyp, který se však kvůli maximální rychlosti 19 km/h nehodí pro provoz na běžných komunikacích. I díky tomu nemusí Sony řešit komplikovaná povolení, místo toho pro testování od letošního září využívá areál univerzity v Okinawě. Vozidlo, které svým vzhledem i uspořádáním asi nejvíce připomíná mikrobus, může být řízeno jak řidičem, tak dálkově pomocí cloudu. Dovnitř se vejdou až tři cestující, kteří se pomocí něj mohou pohodlně přesunout z jednoho konce kampusu na druhý.
 
 
Běžná okna jsou podle Sony přežitkem, namísto toho byl automobil vybaven kvalitním obrazovým senzorem Exmor R snímajícím okolí a 49" LCD dotykovým monitorem se 4K rozlišením v interiéru. Cestující, kteří se během cesty rádi kochají okolím, mohou mít zdánlivě smůlu. Sony však využívá tzv. rozšířenou realitu (AR), takže se cestující mohou leccos dozvědět o objektech v okolí nebo mít dobrý rozhled i za nepříznivých podmínek, jako je noc nebo mlha. Nabízí se však také méně příjemné možnosti využití včetně cílené reklamy. Čtveřice 55" LCD monitorů se 4K rozlišením se potom nachází také v exteriéru vozidla.
 
Pro potřeby autonomního řízení je vozidlo vybaveno ultrazvukovým senzorem a dvojicí laserových radarů (LIDAR). Získaná data jsou přes síť odesílána do cloudu, kde jsou zpracována umělou inteligencí prostřednictvím tzv. hlubokého učení. I k tomuto účelu se hodí bleskurychlé připojení přes 5G, které zajišťuje japonský mobilní operátor Docomo. Sony SC-1 měří 3,1 m na délku, 1,3 m na šířku a 1,85 m na výšku. Ke svému pohonu využívá elektromotor, přičemž existuje snaha využívat co možná nejvíce energii z obnovitelných zdrojů včetně slunečního záření. Vývoj probíhá ve spolupráci týmem vědců na univerzitě v Okinawě a prozatím není jasné, zda je v plánu širší nasazené tohoto autonomního vozítka. V každém případě jde o důkaz, že i Sony má v tomto segmentu v budoucnu ještě co říct.
 
Zdroj: Sony.co.jp


reklama