reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní vozy Volvo mají problém s detekcí klokanů

4.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní vozy Volvo mají problém s detekcí klokanů
Automobilka Volvo chce mít autonomní vozy připravené již v roce 2020. Zjistila ale zajímavý problém v Austrálii. Její systém totiž není schopen správně rozpoznat skákající klokany, kteří dokážou systém rozhodit.
Autonomní vozy se už blíží a v nejbližších letech budou patrně běžně prodávána. Volvo by je chtělo mít od roku 2020, v poslední době ale zjišťuje, že její systém má jeden zajímavý a poněkud závažný problém. Zatímco s detekcí zvěře jako jsou jeleni, sobi, krávy a podobnými nemá potíže, s klokany v Austrálii si moc dobře neporadí. Tato zvířata mají totiž specifický způsob pohybu a jejich skoky dokážou zmást autonomní systém řízení. Ten totiž bere zemi jako vztažný bod a u klokana ve výskoku se mu jeví, že je mnohem dál, než ve skutečnosti je. Naopak při dopadu se pro systém opět znatelně přiblíží. Pořádně tak neví, kde se vlastně pohybuje a nedokáže pak adekvátně reagovat.
 
Klokan na cestě
 
Autor: Phil Whitehouse (původně Flickr , Bruce Highway) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Klokani přitom v Austrálii mohou za zhruba 90 % nehod, kdy dojde ke střetu vozidla se zvířetem. Na druhou stranu tyto nehody nebývají až tak vážné jako v případě větších zvířat. Výrobce zatím nepředpokládá, že by tento problém mohl pozdržet vývoj autonomních vozidel, přiznává však, že je to něco, co bude muset být vyřešeno před tím, než se technologie zavede do australských modelů. S problémem se nicméně potýká už okolo 1,5 roku a stále ještě nebyl plně vyřešen. První technologie částečného autonomního řízení už Volvo dodává do svých modelů S90 a XC90.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama