reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Avast 2019 a AVG 2019 přicházejí s umělou inteligencí

14.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Avast 2019 a AVG 2019 přicházejí s umělou inteligencí
Dvojice celosvětově úspěšných českých antivirů Avast a AVG přichází ve verzi pro rok 2019. Aktualizace se týká jak bezplatných, tak prémiových variant programů. Vzhledem ke stejnému vlastníkovi nepřekvapí téměř totožný seznam novinek.
Avast v roce 2016 koupil konkurenční AVG, obě české společnosti tedy mají stejného vlastníka. A nabídka funkcí v jejich bezpečnostních programech se tedy postupně téměř sjednotila. Tento týden byla oznámeny a vydány nové verze Avast 2019 i AVG 2019, pojďme se proto podívat, co přinášejí nového.
 
 
Oba programy dostaly vylepšenou detekci phishingových webových stránek a e-mailů, které se od uživatel snaží vymámit osobní údaje, hesla nebo čísla platebních karet. Snaží se totiž vytvořit dojem, že se jedná o uživateli dobře známé stránky nebo zprávu od důvěryhodného odesílatele. Nový systém s využitím umělé inteligence automaticky kontroluje adresu stránky kvůli podezřelým tokenům, prověřuje metadata domén a zkoumá i vizuální podobu stránek, takže umí v 99 % případů rozpoznat phishingovou hrozbu za méně než deset sekund. Tato novinka je dostupná i v bezplatných verzích antivirů.
 
 
Štít pro citlivá data je nová funkce, kterou rovněž nalezneme v programu od Avastu i AVG. Funguje tak, že automaticky identifikuje soubory obsahující citlivé informace, jako jsou finanční data, zdravotní údaje nebo cestovní dokumenty, a nabídne uživateli možnost ochrany těchto souborů před škodlivým softwarem či otevřením třetí osobou. Režim Nerušit se hodí jak při hraní her, tak při prezentaci před kolegy. Umožňuje automaticky vypnout notifikace z Windows, internetových prohlížečů a dalších aplikací, aby nerušily program spuštěný přes celou obrazovku, nebo dokonce nevyzradily něco, co uživatel neměl v úmyslu. Režim Nerušit je přístupný i pro uživatele bezplatných verzí programů, ale Štít pro citlivá data získají jen majitelé placených antivirů.
 
Avast 2019 přichází rovněž s vylepšenou funkcí Celkového testu, která umožňuje jedním kliknutím skenovat systém kvůli virům, softwarovým aktualizacím, síťovým problémům i problémům s výkonem. Na tom se nic nemění, ale díky optimalizaci by mělo byt skenování dvakrát rychlejší než doposud. Zlepšením prošla také funkce Inspektor Wi-Fi, která skenuje routery, počítače a další zařízení připojená do sítí a umožňuje řešení vyhledaných problémů. Avast 2019 přichází s vylepšeným rozpoznáváním zařízení a zpřesněnou detekcí bezpečnostních zranitelností i jiných problémů. Nalezená zařízení v domácí síti jsou zobrazena na podrobné mapě, což usnadňuje jejich správu. Inspektor Wi-Fi zůstává dostupný i v neplacené verzi programu.
 
Nové verze programů jsou k dispozici prostřednictvím aktualizace pro současné uživatele Avast Free Antivirus, Avast Internet Security a Avast Premier, stejně jako AVG AntiVirus FREE a AVG Internet Security. Noví uživatelé si mohou antiviry stáhnout z oficiálních stránek Avastu a AVG.
 
Zdroj: Tiskové zprávy


reklama