reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axiom Space vyvine NASA skafandry pro misi na Měsíci

10.9.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
Axiom Space vyvine NASA skafandry pro misi na Měsíci
Národní úřad pro letectví a kosmonautiku vybral společnost Axiom Space pro vývoj a výrobu skafandrů pro astronauty a astronautky, kteří budou provádět průzkum na povrchu Měsíce v rámci mise Artemis III.
NASA plánuje v rámci mise Artemis III dopravit na Měsíc po dlouhé době další astronauty a astronautky. V rámci této mise budou dva z nich několikrát vysláni na povrch Měsíce a k tomu budou potřebovat speciální skafandry. NASA proto navázala spolupráci se společnosti Axiom Space, která zajistí vývoj, výrobu i certifikaci obleků do kosmického prostředí. Ty budou astronauti používat, když opustí svou kosmickou loď a vydají se na průzkum. 
 

Skafandry xEVAS (Extravehicular Activity Services) budou vybaveny speciálními nástroji pro průzkum a oblékne je široké spektrum různých členů posádky, protože Axiom Space je navrhne tak, aby byly co nejvíce flexibilní. Díky větší přizpůsobivosti budou skafandry využívat astronauti i astronautky, aniž by byly problémy s velikostí důležité výstroje. V rámci mise Artemis III má Měsíc navštívit i první astronautka, společnost Axiom Space tedy počítá s uzpůsobením skafandru ženskému tělu.

Firma Axiom Space byla už v červnu tohoto roku vybrána společně s firmou Collins Aerospace jako oficiální partneři pro dodávky skafandrů. Objednávka na "měsíční" skafandry má hodnotu minimálně 228,5 milionu dolarů, což je v přepočtu více než 5,5 miliard korun. Partnerské firmy budou dále pracovat i na jiných typech skafandrů určených například pro operace mimo Mezinárodní vesmírnou stanici na nízké oběžné dráze Země. 



reklama