reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Benchmarky Intelu ukazují dopad oprav nejnovějších exploitů

15.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Benchmarky Intelu ukazují dopad oprav nejnovějších exploitů
Nová třída chyb ve spekulativním spouštění kódu označovaná jako Microarchitectural Data Sampling (MDS) už má své záplaty, neboť Intel na nich v tichosti pracoval už od minulého roku. Jaké výkonnostní dopady můžeme očekávat? 
Intel se tak sám přiznal k dalšímu souboru chyb Microarchitectural Data Sampling (MDS), které mají blízko k původním Spectre a Meltdown a týkat se mají všech procesorů Core vycházejících z původního Nehalemu, a to až po moderní Coffee Lake a Coffee Lake Refresh. Vypnutí Hyper-threadingu může, ale nemusí být řešení, přičemž my bychom už v případě Microsoftu mohli mít nainstalovanou záplatu na úrovni operačního systému, ale to pro řadu lidí ještě nebude platit, protože ta byla uvolněna teprve včera. Podívat se ještě můžeme na speciální stránky, které byly zvláště pro MDS zřízeny
 
Od Intelu zase přichází jako obvykle upravené mikrokódy a ještě jsme se dozvěděli, že můžeme očekávat i nové verze aplikací třetích stran, které to budou řešit. Nyní se ale můžeme podívat na to, jaký výkonnostní dopad lze očekávat po opravě nově nalezených chyb. Je třeba si přitom uvědomit, že už kvůli opravám dříve odhalených exploitů šel výkon procesorů Intel dolů. 
 
Přímo Intelem provedené testy se týkají jednak běžného desktopového procesoru Core i9-9900K a pak tu máme ještě serverový Xeon Platinum 8180. A právě zde se musíme zarazit. Původní zprávy uváděly, že MDS je řešeno přímo v hardwaru 8. a 9. generace procesorů Core, takže proč by měl Intel na systém s Core i9-9900K aplikovat záplaty? 
 
Od Intelu se dozvídáme konkrétně to, že MDS je řešeno hardwarově v případě vybraných procesorů Core 8. a 9. generace a také 2. generace Xeon Scalable, což jsou nedávno představené Cascade Lake. Podrobnosti najdeme zde a Intel to běžnému zvědavci na první pohled moc neulehčil, protože kdo hned spatra dokáže říci, jaké procesory se řadí mezi Intel64 Family 6 Model 142 Stepping 12? Naštěstí máme na stránkách dole hned vysvětleno, co se čím myslí, takže můžeme zjistit, že Core i9-9900K patří mezi Intel64 Family 6 Model 158 Stepping 13 a právě ty mají veškeré verze MDS řešeny hardwarově. 
 
Intel pak píše, že "produkty, v jejichž případě není MDS řešeno hardwarově, získají aktualizované procesorové mikrokódy (MCU) v rámci pravidelného aktualizačního procesu s OEM. Ty jsou spojeny s odpovídajícími aktualizacemi pro operační systémy a hypervisor software". Čili Core i9-9900K má být odolný sám o sobě proti MDS, ale přesto nám Intel předkládá benchmarky ukazující výkonnostní dopady oprav. To by bylo velice podivné, kdybychom už dopředu nevěděli o nově chystaném steppingu procesorů Coffee Lake, v jehož případě tak už konečně víme, čeho se týká. 
 
Ony totiž v minulém roce vypuštěné Coffee Lake Refresh patří ještě do skupiny Intel64 Family 6 Model 158 Stepping 12, které řeší nové chyby softwarově a pomocí nových MCU. Právě proto Intel píše o "vybraných procesorech 8. a 9. generace". A co se týče právě Core 8. generace, v jejich případě bude výběr modelů s hardwarově vyřešenými MDS ještě mnohem omezenější a můžeme rovnou zapomenout na to, že by mezi ně patřilo třeba Core i7-8700K nebo jiné desktopové procesory Core 8000. 
 
 
  
 
Když se vrátíme ke konkrétním testům, v obou případech jde o srovnání jednak SW oprav chyb MDS a pak ještě navíc zapnutého a vypnutého HT. Intel totiž doporučuje, že v některých případech by měli provozovatelé jeho procesoru i po aplikaci oprav zvážit, zda nebude lepší HT ještě navíc vypnout. To ukazuje, že opravdu nejde o všeřešící opravy. 
 
 
 
A jak se dalo čekat, vypnutím HT se můžeme připravit o mnohem vyšší porci výkonu, ale grafy někdy ukazují i opak, čili nárůst výkonu. 


reklama