reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový stepping Core "Coffee Lake" je R0, přijde asi v květnu

8.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Nový stepping Core "Coffee Lake" je R0, přijde asi v květnu
Velcí výrobci značkových základních desek už jsou vesměs připraveni na to, že má brzy nastoupit nový stepping procesorů Intel Core generace Coffee Lake Refresh. Dle některých zdrojů to bude v květnu. 
ASUS, ASRock, BIOSTAR, GIGABYTE i MSI mají už připraveny nové verze BIOSů, které zařizují podporu procesorů Intel Core 9. generace na deskách s čipsety Intel 300 Series, a to i s novým steppingem. Půjde o stepping s označením R0, přičemž aktuálně dostupné procesory 9. generace Core mají P0 nebo U0 a pro 8. generaci platí P0. 
 
 
Informace o procesorech Intel s novým steppingem se objevily už v březnu, a to právě díky novým verzím BIOSů, které začaly být dávány k dispozici. Dosud jsme se ale ještě nedozvěděli, co má nový R0 představovat a jaký rozdíl bude mezi ním a P0. 
 
Nový stepping přitom může znamenat řadu věcí. Může jít o využití jiných masek nebo nějakou další odlišnost při výrobním procesu, řešení chyby zapečené v křemíku a podobně. 
 
Intel si má přitom připravovat do rodiny Coffee Lake Refresh celkem 32 dalších procesorů a přinejmenším některé z nich budou mít stepping R0. Například to bude úsporný 8jádrový Core i9-9900T, což prozradila na svých stránkách firma Gigabyte, která však dané informace poté stáhla. 
 
Coffee Lake Refresh tak budou rozšířeny na celkem 41 modelů, a to především pomocí nových mainstreamových a energeticky efektivních procesorů. Můžeme očekávat také další levná Pentia a Celerony. Intel má také příležitost se předem připravit na nástup nové generace procesorů Ryzen, která bude představena (ne nutně vypuštěna na trh) na konci května. 
 
Nedivili bychom se tak, kdyby se Intel stejně jako dříve snažil firmě AMD předem sebrat vítr z plachet pomocí prezentace svých produktů. Problém je však ten, že nyní už bude muset bojovat proti nové 7nm generaci Ryzenů, a to stále pomocí 14nm procesu. Velice rádi bychom tak věděli, jak do toho celého spadá zatím ještě nepotvrzená generace Comet Lake, což by ostatně mohlo být jen pár výkonných procesorů, které doplní právě 32 výše zmíněných Coffee Lake Refresh. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama