reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bez jader navíc není Raptor Lake o moc rychlejší, ukazuje Core i5-1350P

1.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Bez jader navíc není Raptor Lake o moc rychlejší, ukazuje Core i5-1350P
Nové procesory Intel Core 13. generace Raptor Lake významně navýšily výkon ve vícevláknových aplikacích. Za to ale může primárně navýšení počtu úsporných jader. Když se počet nezmění jako u Core i5-1350P, k výraznému posunu nedochází.
Změny v architektuře procesorů Raptor Lake nejsou proti předchozí generaci nějak zásadní, přesto mnohdy přináší výrazně vyšší výkon ve vícevláknových aplikacích. Celý trik je v tom, že u mnoha procesorů se zdvojnásobil počet úsporných jader E-Core, což stojí za tím, že se v takových případech výkon zvyšoval zhruba o 40 %. Jsou však procesory, kde k navyšování počtu E-Core nedošlo, a tam je podle posledních úniků dobře vidět, že výkon se moc neposunul. Objevil se totiž výsledek v benchmarku Geekbench 5, kde byl otestován procesor Intel Core i5-1350P v notebooku Acer TravelMate P614-53. Tento procesor má konfiguraci 4 P-Core a 8 E-Core, tedy celkem 12 jader a 16 vláken. Základní takt je 1,9 GHz, Boost se dostal na 4,7 GHz, což je o 300 MHz (+7 %) více proti předchozí generaci Core i5-1250P se stejnou konfigurací jader. Zůstává 28W spotřeba PL1 a 64W MTP (Maximum Turbo Power).
 
Intel Core
 
Nový procesor má podle benchmarku 1686 bodů v jednovláknové verzi, což je proti 1549 bodům u předchůdce jen o 9 % navíc. Uvážíme-li, že většinu z toho bude mít na svědomí vyšší max. frekvence, ukazuje se, že IPC se u generace Raptor Lake moc nezvyšuje. Vícejádrový test pak přinesl 8980 bodů proti předchozím 8582 bodům, což je nárůst dokonce jen o necelých 5 %. Takové číslo je výrazně odlišné proti cca 40% nárůstům typickým pro CPU řady Raptor Lake, kde došlo ke zdvojnásobení počtu E-Core.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama