reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates opouští správní radu Microsoftu

13.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Bill Gates opouští správní radu Microsoftu
Bill Gates opět zmenšuje své vazby na Microsoft. Už několikrát se vzdal nejrůznějších funkcí, dodnes byl např. stále členem správní rady. Tu však nyní opouští, aby se mohl ještě více věnovat své nadaci.
Microsoft mění své vedení. Správní radu společnosti totiž opouští Bill Gates, který opět snižuje svůj vliv ve společnosti. Už v roce 2000 opustil roli CEO společnosti, kterou převzal Steve Ballmer (toho v roce 2014 nahradil Satya Nadella). V roce 2008 svou roli v Microsoftu dále omezil a opustil funkci hlavního softwarového architekta. Už tehdy byly důvodem jeho filantropické aktivity v nadaci Bill & Melinda Gates Foundation. Předsedou představenstva byl pak Gates do roku 2014, kdy opustil i tuto funkci. A nyní se zbavuje další své funkce a nebude už ani členem správní rady.
 
Bill Gates
Bill Gates, zdroj: DFID - UK Department for International Development [CC BY 2.0], přes Wikimedia Commons
 
V rámci Microsoftu tak nyní bude už jen v roli technologického poradce pro Satyu Nadellu a další vedoucí pracovníky společnosti. A stejně jako i v minulých letech, i nyní je hlavním důvodem získání více času na jeho nadaci, která se snaží bojovat proti nejrůznějším nemocem zejména v chudých zemích, zlepšit úroveň vzdělání i životní prostředí. Gates, kterému je nyní 65 let, rovněž odstoupil ze správní rady Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffeta.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama