reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates podpořil Heliogen: solární energie a software pro boj s CO2

21.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Bill Gates podpořil Heliogen: solární energie a software pro boj s CO2
Miliardář Bill Gates je znám také jako velký filantrop a podporovatel projektů pro záchranu planety. Jedním z dalších je projekt Heliogen, který má pomoci nahradit fosilní paliva díky solární energii i využití pokročilého softwaru.
Boj s emisemi CO2 se vede na mnoha frontách. EU vyhlásila boj spalovacím motorům, což nejprve vedlo k downsizingu (jenž se ukázal být v tomto boji částečně úspěšný), tak nyní k výrazné elektrifikaci. Projekt Heliogen se ale podíval na toho největšího znečišťovatele, průmysl. Problémem dosud bylo, že spousta průmyslových procesů vyžaduje extrémně vysoké teploty, které se nedosahují zrovna snadno a obvykle byla k jejich dosažení použita fosilní paliva, jež způsobují produkci mnoha škodlivých plynů včetně démonizovaného CO2. Jen výroba cementu, která vyžaduje teploty blížící se k 1500 °C,se na emisích CO2 celosvětově podílí 7 %. Vysoké teploty jsou ale potřeba např. i k výrobě oceli nebo v petrochemickém průmyslu. Heliogen se ale snaží k těmto teplotám dojít mnohem čistší cestou.
 
Heliogen
 
V Lancasteru v Kalifornii postavil první komerční zařízení, které je schopno dosáhnout takových teplot pomocí koncentrace solární energie, přičemž tvůrci hovořili o tom, že doposud se takto dosahovalo nanejvýš 565 °C, což sice stačilo na některá praktická využití, ale nikoli pro výše zmíněné průmyslové procesy. Dokonce by mohlo jít o jednu z metod výroby vodíku, což by mohlo konečně přinést efektivní a ekologický způsob jeho výroby.
 
Využita byla náročná soustava zrcadel, která ale byla doplněna i o pokročilý software zpracování obrazu a počítačového vidění pro co nejlepší natáčení zrcadel a směřování energie do jediného bodu. Projekt podpořil i známý miliardář, zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates. Ten se v poslední době hodně angažuje v mnoha projektech pro záchranu planety, ať už jde o vakcíny, pokročilé, ale levné toalety pro chudé země (viz dokument na Netflixu), tak třeba o využití jaderného odpadu k další, dlouhodobé produkci elektrické energie (projekt TerraPower). Reálné nasazení technologie Heliogen v praxi na sebe nemá nechat dlouho čekat, společnost předpokládá už příští rok.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama