reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boston Dynamics a další v otevřeném dopise chtějí, ať lidé neozbrojují roboty

12.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Boston Dynamics a další v otevřeném dopise chtějí, ať lidé neozbrojují roboty
Před vojenským využitím robotů už varovalo nejedno umělecké dílo. Nyní, když multifunkční roboti i skutečně existují, k témuž vyzývají i samotní jejich výrobci. Stalo se tak prostřednictvím otevřeného dopisu firmy Boston Dynamics a několika dalších.
Robotika může lidstvu hodně pomoci, ale také hodně ublížit. Před vojenským nebo nějak násilným využitím robotů se varuje už dlouhá desetiletí. Pro nejrůznější útoky se dnes využívají jak speciální vojenské drony, tak se zneužívají i ty spotřebitelské, a společnost Boston Dynamics spolu s několika dalšími firmami vyzvala širokou veřejnost, aby k podobným účelům nezneužívala ani komerčně dostupné multifunkční roboty. Učinila tak pomocí otevřeného dopisu, ke kterému se připojily i firmy Agility Robotics. ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics a Unitree.
 
Boston Dynamics Spot
ilustrační foto, autor: Web Summit, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Podle dopisu jsou nové generace robotů levnější, snáze se ovládají, nabízí větší míru autonomie a v neposlední řadě jsou univerzálnější. Společnosti věří, že pokročilí roboti mohou společnosti hodně prospět, a to ať v průmyslu nebo domácnostech. Nicméně si jsou vědomi toho, že jako každá nová technologie s novými schopnostmi, i tito roboti mohou být zneužiti k účelům, které se původním tvůrcům nelíbí. Jde např. o omezování lidských svobod, zastrašování nebo i ubližování, přičemž nejpalčivějším problémem je ozbrojování robota. Vedle samotných efektů takového činu, jako mohou být zranění či smrt, může být dalším problémem nedůvěra veřejnosti v roboty a odmítání technologie, která může pomáhat.
 
Společnosti se nechaly slyšet, že své roboty nebudou ozbrojovat a nebudou ani podporovat ostatní, aby tak činili. Součástí toho bude i snaha o ověření zamýšleného využití robota tak, aby se nedostal do rukou těm, kteří by něco takového mohli provádět.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama