reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Brian Krzanich o bezpečnostních dírách CPU Intel věděl před prodejem svých akcií

5.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Brian Krzanich o bezpečnostních dírách CPU Intel věděl před prodejem svých akcií
Aktuální mumraj kolem bezpečnostních děr nejen procesorů Intel má ještě jednu doprovodnou linii, která se týká CEO Briana Krzanicha. Dnes již je totiž jasné, že ten věděl o daných chybách už před tím, než se rozhodl naplánovat prodej akcií své firmy. 
Včera jsme se zmínili o faktu, že Brian Krzanich nedávno prodal své akcie Intelu a ponechal si jen nutné minimum, což je pro CEO této firmy 250.000 akcií. Krzanich se přitom bránil, že tento prodej akcií byl plánován dopředu, což je sice pravda, ale zbývalo zjistit, zda už čirou náhodou před tím nevěděl, že dané chyby existují a budou mít velice vážný dopad. Věděl. 
 
 
Brian Krzanich prodal akcie a akciové opce Intelu v hodnotě celkem 24 milionů dolarů (přes půl miliardy korun) a důležitý je fakt, že plán na prodej těchto akcií vznikl v říjnu, a to je už několik měsíců poté, co Google během června informoval Intel o daných bezpečnostních chybách. 
 
Tato soukromá akce CEO Intelu jen více zdůrazňuje to, o jak závažný problém může jít jak pro samotný Intel, tak v podstatě pro celý svět počítačů založených na architektuře x86, kde Intel dosud dominuje. Však pokud se potvrdí a ukáže, že se skutečně budou muset z bezpečnostních důvodů aplikovat softwarové záplaty operačních systémů, které dokáží snížit výkon procesorů Intel až o třetinu, přijde reakce, kterou lze jen těžko odhadovat. Dá se jen říci, že bude opravdu silná. 
 
Oficiální stanovisko Intelu ale stále je, že prodej akcií Krzanicha s bezpečnostními chybami vůbec nesouvisí, ale už na konci listopadu vyvolal zájem jako nestandardní krok a dnes je opravdu velice těžké za tím nevidět jasný účel, který rozhodně nemůže vyvolat důvěru ve světlou budoucnost Intelu. Nicméně hodnota akcií samotných zatím nijak prudce nereagovala, pokud nepovažujeme za prudký pokles ze 46,8 USD na 43,1 USD, což bylo zatím dno, ze kterého hodnota stoupla na aktuálních 44,4 USD. 
 
Brian Krzanich pochopitelně nikdy nepřizná, že prodej jeho akcií byl motivován jeho povědomím o chybách v procesorech, neboť pak by se mohl těšit na obvinění, že zneužil interní informace ku vlastnímu prospěchu. Jeho krok je dle Businessinsider veskrze standardní v tom smyslu, že naplánováním automatického prodeje akcií a akciových opcí se lidé obvykle jistí před takovým obviněním. 
 
Celé to znamená ještě jeden fakt, a sice že Intel dobře věděl, že jeho nové procesory Coffee Lake budou ohroženy exploity Meltdown a Spectre ještě před jejich vypuštěním na trh. Právě to by jej mohlo mrzet, pokud se zákazníci rozhodnou jej hromadně žalovat.
 


reklama