reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Británie chce postavit fúzní reaktor STEP do roku 2040, už ví i kde

11.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Británie chce postavit fúzní reaktor STEP do roku 2040, už ví i kde
Velká Británie je jedním ze států, který si hodně slibuje od fúzních reaktorů, které by se v ideálním případě měly stát zdroji čisté energie. Zda se to povede, to ukáže až čas, nicméně už vybrala místo, kde má do roku 2040 stát sférický tokamak STEP.
Lidstvo si hodně slibuje od fúzních reaktorů, ty se ale stále nedaří vyvinout do takové podoby, že by mohly fungovat jako elektrárny dodávající více energie, než kolik spotřebují na svůj provoz. V podstatě jsme už několik desítek let ve fázi, že za "20-30 let to bude". Velkým projektem je např. fúzní reaktor ITER, který se buduje ve Francii a měl by být snad hotov v roce 2035. Ten by ale neměl být v prvních letech komerční elektrárnou, ale prostředkem pro další studium. Podobnou úlohu by měl mít sférický tokamak STEP (Spherical Tokamak for Energy Production) ve Velké Británii. Ten už se plánuje nějakou dobu a nyní projekt získává o trošku reálnější podobu.
 
Tokamak
ilustrační foto, autor: Rswilcox, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Vláda vybrala umístění tokamaku, který by se měl objevit na místě uhelné elektrárny West Burton, která má v budoucnu ukončit svou činnost. V první fázi, která má skončit v roce 2024, se má vytvořit koncepční návrh tokamaku (nic se tedy ještě zdaleka nebuduje). Na toto vláda vyhradila částku 220 milionů liber (6,16 mld. Kč). Druhá fáze má připravit detailní plán samotné konstrukce a přípravu stavby včetně všech povolení. Třetí fáze je pak samotná stavba reaktoru.
 
Předpokládá se, že celý projekt si do svého kompletního zhotovení, které má nastat do roku 2040, vyžádá 10 mld. liber (280 mld. Kč). Proti ITERu má být výrazně menší, a tedy i levnější. Myslím však, že se dá realisticky předpokládat jak zpoždění projektu, tak i vyšší konečná cena, jak už to bývá pro podobné projekty typické.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama