reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Britské Tesco nechalo na internetu snímky desítek milionů RZ aut zákazníků

22.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Britské Tesco nechalo na internetu snímky desítek milionů RZ aut zákazníků
Citlivým údajem může být i fotografie registrační značky. To postihlo obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii, který měl nedávno problém s tím, že databázi snímků RZ svých zákazníků nechal povalovat volně na internetu.
Úniky dat jsou dnes bohužel běžnou záležitostí a nepříjemnou situací mohou být i takové věci, jako jsou snímky vozů přijíždějících na parkoviště. To se stalo obchodnímu řetězci Tesco ve Velké Británii, který využíval služby parkshopreg.co.uk od společnosti Ranger Services u 19 svých hypermarketů. Ta umožňovala se vyhnout placení za parkování účtenkami z obchodu, k čemuž byl využíván systém s kamerou a rozpoznáváním registračních značek vozů. Jenže jak se ukázalo, data o značkách se volně povalovala na internetu.
 
Tesco
 
Celkem byla na cloudu Azure nalezena databáze fotografií mnoha desítek milionů vozů, které byly doplněny o místo a čas pořízení záznamu. Problémem bylo to, že k ní nebyl jakkoli zaheslovaný přístup a mohl se k ní dostat kdokoli. Databáze zde zůstala po testu její migrace z jiného serveru, což mělo pomoci procesu přesunu, jenže někdo zapomněl na korektní zabezpečení po ukončení celého testu. Nemusí jít sice o příliš závažný problém, nicméně celá záležitost především ukazuje, jak administrátoři mnohdy podceňují zabezpečení serverů. Data mohla být zneužita např. k vytváření grafů s pravděpodobností výskytů vozů, což pak mohlo vést k dalšímu využití těchto informací, jeden z dalších zdrojů informací pro sledování osob a aut z nejrůznějších důvodů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama